Точно това се случва в момента с ЦСКА – той е „в реконструкция“. Както и да го погледнете, нещо се случва, нещо се прави, извършват се дейности, за да може ЦСКА да бъде пак ЦСКА. Нов, стар, могъщ, оздравителен, със сменено местонахождение,с бели тениски и червени гащи – няма значение, това са детайли. Реконструира се ЦСКА именно с идеята продължи да бъде това, което винаги е бил.

Иначе, след вчерашната среща в кабинета на Божков, червените фенове трескаво зачакаха някакво официално потвърждение. Нещо, което да направи съня им по-спокоен. В рамките на вчерашния ден не го дочакаха, останаха си с няколкото изречения от Иван Ченчев. Чакането продължава и днес. И най-логично, освен в традиционните специализирани спортни сайтове, тези, съвсем нетърпеливите фенове пробват да влязат директно в официалния сайт на клуба. За дълго чакания официален анонс. Но...уви, сайтът на ЦСКА вече втора ли, трета ли седмица не работи. И той е в реконструкция – under construction. Добре тогава, майната му на този сайт, давайте директно в този на Нове холдинг – опс! А, ама и той е в реконструкция! Поне днес – 11 юни, честно да си призная тези дни не съм го отварял, за да знам откога е така. Но пък от друга страна, това изглежда като най-логичното нещо, което буквално описва картинката около ЦСКА.

Възторгът е налице. Поне сред онази част от червената футболна общност, която има достъп до социалните мрежи, която живее там и коментира там. Разбира се, има и по-възрастни привърженици, които няма да се занимават с постове във Фейсбук и форуми. Няма и как да сме сигурни в тяхното настроение и отношение по случващото се. В крайна сметка – така нареченото „припознаване“ от страна на червените ще дойде с пълен стадион. Ако този факт е налице, няма проблем. И в крайна сметка бушуващите в момента драми в душите на феновете на останалите тимове някак отиват на заден план. ЦСКА е преживял бъзици за 1:7 и 2:7, за 0:8, а какво да кажем тази пролет за невижданата и рекордна суша без гол? Хисаря, Христо Кърпачев, 35 титли или 4? Дрън, дрън. Или просто звън за червените футболни уши. Ако евентуалният нов ЦСКА успее бързо да надигне снага, да започне да побеждава, да гони първото място, тези неща ще се забравят. Или най-малкото ще се пропускат покрай ушите. И е абсолютно безсмислено да даваме тук десетки, стотици дори световни или европейски примери за сливане, за преименуване, за смяна на градове, за смяна на цветове. Това е факт, да не говорим, че в Щатите, в шампионати като тези в НБА и НХЛ си е направо задължително действие в паузата на всеки сезон за поне един-два клуба. Помня преди години, едни от любимците ми бяха Сиатъл Суперсоникс. Гари „Ръкавицата“ Пейтън, какво говориш, класа! Ами те вече от няколко години са Оклахома Сити Тъндър. Абе, така като се замисля, не са много в един зонален съвет, ха-ха..Има-няма над 2 хиляди мили. Стоп, бях се зарекъл без примери.

Аааа, а за морала какво бих казал? Да не се правя на ударен? За кой морал? За дългогодишната официална или неофициална помощ на държавата към други клубове ли? Не се сещате за примери ли? Сетете се, сетете се....

Неминуемо трябва да изчакаме – ден, два, до понеделник – някакво развитие, някаква юридическа обосновка на ситуацията. И тогава ще анализираме отново и тепърва. Говори се, че нещата ще са изпипани според правилника, търсенето на вратички не е престъпление. Но симбиоза между Васил Божков и Гриша Ганчев трябва да означава единствено силен ЦСКА. Не мижав, за каквото мечтаят не малко. На този етап аз дори бих се задоволил с ЦСКА, който да го има, да присъства. Нараняването на червените фенове, техните пропаднали надежди вече се превърна в практика. Сега те имат нужда единствено да знаят, че има поне един-двама души, на които не им е все тая дали този отбор ще пропадне безвъзвратно в зейналата пропаст на миналото. А това, че биха приели тази задача като чист бизнеспроект, още повече ми харесва. Това е XXI век, футболът е индустрия. Нека Божков и Ганчев си правят бизнеса, да го правят, ако може бая печеливш, да печелят от ЦСКА, а страстта – тя си остава за феновете. Нещата няма нужда да се смесват. От президенти-фенове ЦСКА доста се напати. Всъщност, от какво ли друго не? Затова сега се нуждае просто от информация и от действия. И от реконструкция! От обратното вече ни писна!

------------------------------

Следвайте Ники Александров и в личния му Фейсбук профил