Тримата мажоритарни собственици на Левски Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов са поели отговорност да предоставят недвусмислени доказателства, че са собственици на акциите на клуба, стана ясно сред срещата им с Управителния съвет на Тръст „Синя България“.

На срещата бяха разгледани всички важни въпроси, свързани със собствеността, финансирането, управлението, прозрачността и ролята на привържениците на Левски.

Управителният съвет на Тръст „Синя България” изрази задоволството си от открития диалог и информира привържениците на Левски за най-важните неща, които са се изяснили на срещата, става ясно от публикуваното съобщение на сайта на организацията.

Иво Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов

източник: БГНЕС

Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

Собствеността

По настояване на Тръста, Тонев, Ангелов и Иванов поеха ангажимент на Общото събрание на Левски да представят недвусмислени доказателства, че те са собственици на акциите на клуба. Тогава ще бъде изяснена напълно и структурата на клуба като разпределение на процентите.

Финансирането

Финансирането на Левски ще се извършва чрез собствени приходи, спонсорски договори и вноски на акционерите, оформени като дарения. Тръст „Синя България” като член на Управителния съвет на клуба няма да приема финансиране чрез заеми, което беше практика на стария мажоритарен собственик и една от причините за сегашната криза в клуба. Тръст „Синя България” няма да приема и позволява чрез лостовете си на влияние финансирането на Левски чрез средства с неясен произход.

Управлението

Управлението на Левски ще се извършва чрез силен управителен съвет, в който двете най-големи организации на привържениците Тръст „Синя България” и Национален клуб на привържениците на Левски ще запазят своите места. Тонев, Ангелов и Иванов потвърдиха намеренията си да предоставят пакет от акции на тръста, ангажимент, който бе договорен, но неизпълнен от предишния мажоритарен собственик Тодор Батков по неясни причини. Не бе поет ангажимент за конкретен пакет, като очакванията на Тръст „Синя България” са той да бъде сходен с договорения с Тодор Батков и да гарантира съответни права в дългосрочен план на привържениците на клуба като акционер. Ние сме на мнение, че привържениците на Левски са тези, които през годините винаги и неотменно единствени са изпълнявали ангажиментите си към любимия отбор. Проточването на прехвърлянето на акции в последната година и половина ни кара да очакваме въпросът да бъде решен до общото събрание на клуба в края на октомври, като този ангажимент бе потвърден от Тонев, Ангелов и Иванов.

Прозрачността

Тръст „Синя България” потвърди желанието си ПФК Левски АД доброволно да стане публично дружество, което да гарантира в още по-голяма степен прозрачността на неговото финансиране и управление. Тонев, Ангелов и Иванов декларираха, че това може да се случи най-рано през следващата година, когато клубът бъде стабилизиран финансово. Тръст „Синя България” приема това като неотменим и императивен ангажимент, свързан със стабилизирането на Левски, който да има категоричен резултат.

Ролята на привържениците

Тръст „Синя България” смята, че след прехвърлянето на значим пакет от акциите на клуба и гарантирането на мястото на организациите в новия Управителен съвет, привържениците на клуба ще имат налице всички предпоставки да бъдат значим фактор в съдбата на любимия клуб.

Да си левскар означава много неща. Едно от най-важните е да казваш винаги истината.