Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада съобщи на 30-те клуба в лигата, че всеки един от тях трябва да пуска изпълнение на националния химн преди всеки свой домакински мач. Решението на комисионера Адам Силвър идва само часове, след като собственикът на Далас Маверикс Марк Кюбан обяви, че в Далас химнът на САЩ няма да бъде свирен.

"Отборите от НБА постепенно започват да посрещат обратно в залите фенове и в съзвучие с политката на лигата те трябва да изпълняват химна", заявиха от Асоциацията. Далас Маверикс вече проведе 12 домакински мача, а в понеделник срещу Минесота Тимбъруулвс бе първият, в който имаше ограничен брой фенове по трибуните. Във вторник Кюбан заяви пред "Далас Морнинг Нюз", че решението химнът да не се изпълнява е било изцяло негово и никой от отборите, който досега е гостувал в Далас не е имал нищо против това.

Решението на Кюбан да прекрати практиката за изпълнение на американския химн пък веднага му навлече критики от губернатора на Тексас Дан Патрик, който се обърна към Кюбан в Туитър: "Вашето решение да отмените националния химн на мачовете на Далас Маверикс е шамар в лицето на всеки американец и унижение за щата Тексас". През юни миналата година Кюбан се обяви в защита на баскетболистите, които решиха да коленичат по време на изпълненията на американския химн след убийството на Джордж Флойд и последвалите сблъсъци на расова основа в много американски градове.