Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол – Росен Барчовски, даде обширно интервю след загубата на България от Португалия в мач от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025.

В него специалистът разкри причините за поражението, даде мнението си за следващия мач на тима срещу Кипър, както и коментира състоянието на отбора в момента.

„Няколко са причините за загубата. Прекалено много грешки – 17, на това ниво е недопустимо. А на всичко отгоре от тях сме получили 21 точки, 21 точки само от грешки. Фокусът ни беше да спрем стрелбата им за три точки, защото те там са силни. Те ни вкараха само 6 тройки за целия мач с 27% успеваемост. За сметка на това ни вкараха страшно много – 40 точки вътре в полето. Мач, който искаш да спечелиш като гост, се печели основно със защита. Беше ясно, че ние не сме готови за някакво нападение кой знае какво. Ние нямаме тренировки, Кравиш е без една тренировка в отбора, така че кой знае какво не може да се очаква. Но спадът в третата част дойде от индивидуални грешки в защита и грешки в нападение. Имена не искам да споменавам“.

„Трябва да се замислим всички ние, които работим. Повечето играчи играят в България, не всички обаче. Те са годни физически. Те тренират точно толкова, колкото нас. В тези лагери не можеш да изграждаш физическа подготовка, това е изключено. Но всички ние в България сме виновни, защото такава пресираща защита никой не играе. Ние симулираме преса, симулираме агресия, но никой не го прави. Треньорите се огъваме, защото няма изпълнители, защото била къса ротацията, защото по-опитните играчи натискат треньорите това нещо да не се случва. Това се случва, трябва да стане по време на тренировки и да бъде изискване по време на мача. Огромна слабост още от подрастващите. Разби ни се цялата организация, макар и да не е била изградено кой знае как за тези дни. Но имахме някакви нападения, които не можем да направим. Започнахме да играем съвсем просто и като се уморихме второто полувреме, не можем да създаваме положения“.

„Чавдар започва перфектно, второто полувреме не можем да го намерим, не можем да му създадем една ситуация. Той е крило, на което трябва да му се създадат ситуации, да го намерим два-три пъти и да вкара две-три тройки. Това е проблем. Като прибавя и 10% съдийски накрая...не ги казвам, защото не е оправдание. Но са 10, не са 5. Не знам колко фаула не свириха, не знам какво не си измисляха. В третата минута като влезе Кравиш му свирнаха втори фаул съвсем умишлено, защото там го целеха, то е ясно. Ако има нещо хубаво в този мач е, че загубата от 10 точки не е толкова тежка. Има втори мач в България, трябва да създадем страхотна атмосфера, много по-сериозна от тази, защото този мач трябва да го върнем“, заяви Барчовски, който говори и за предстоящия мач с Кипър тази неделя.

„Кипър може да създаде проблеми. Ще е тежко, защото тръгваме през нощта. Трябва да се възстановим и наша работа като професионалисти, и ние като треньори да мотивираме този отбор да играе. В Кипър няма да е лесно по никакъв начин. И в България имаше моменти, в които ни затрудниха с Везенков, така че чака ни труден мач. Смятам, че ще се мобилизираме“.

Накрая селекционерът коментира и ситуацията около контузените състезатели в състава Алекс Симеонов и Евгени Хаджирусев.

„Алекс се завърна в игра, каза че може, но не му е добре глезена. Това е още от България, пак стана нещо тук. А при Евгени беше много силна болка в пръста, Дай Боже да няма счупване“, завърши Барчовски.