Националният отбор по баскетбол загуби от Португалия със 78:88 в Коимбра в предварителна квалификация за Евро 2025. Двубоят беше от група F, в която са още отборите на Румъния и Кипър. "Лъвовете" изиграха много силно първо полувреме, след което имаха аванс от 52:46, но през второто реализираха едва 26 точки в коша на своя съперник, което доведе и до поражението. 

Най-резултатен за българите беше Чавдар Костов със 17 точки, а Дейвид Кравиш добави още 14 точки и 7 борби. Павлин Иванов, Константин Костадинов и Алекс Симеонов вкараха по 8 точки. За победителите над всички беше Диого Брито с 18 точки, а Рафаел Лишбоа добави още 17 точки. 

Така Португалия остава лидер във временното класиране с 3 победи от 3 мача. България е с баланс 2-1. Следващият мач на възпитаниците на Росен Барчовски е срещу Кипър като гост на 13 ноември. 


ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

Диого Брито вкара първите две точки в мача, след успешен пробив. Българите изравниха след изтичането на две минути игра след кош на Алекс Симеонов. Последва размяна на тройки след успешни опити на Брито и Иван Алипиев. Възпитаниците на Росен Барчовски излязоха напред след нов успешен опит от зоната на три точки - този път на Чавдар Костов. Третата тройка за "лъвовете" беше дело на Симеонов за 7:11. Нов кош от зоната за три точки със сирената на Деян Карамфилов даде аванс от 7 точки за България - 7:14. Точна стрелба на Иван Алипиев през двама съперници направи резултата 11:16. В игра за гостите влезе и натурализираният американец Дейвид Кравиш, който набързо се отчете с четири точки за 18:20. Тройка на Рафаел Лишбоа оформи крайното 21:20 след 10 минути игра. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

В началото на втората част двата отбора си размениха по един успешен наказателен удар. Амаранте наказа грешка на Карамфилов за 24:21, а Павлин Иванов с пет поредни точки изведе България напред с 26:24. Борба в атака под коша и две точки на Андрей Иванов накараха селекционера на домакините да вземе прекъсване. Брито наказа грешка на Алипиев под коша и реализира за 33:34. Защитата на гостите "заспа" и отново позволи на Брито да вкара лесни две точки, а Чавдар Костов отговори с тройка за 35:39. България поведе с 43:38 след успешен пробив на Евгени Хаджирусев, поради което Марио Гомеш взе втори таймаут. Две минути преди края на полувремето Алекс Симеонов получи травма в глезена и беше заменен от Константин Костадинов. Младокът реализира един наказателен удар за 49:42 в поза на нашите. 40 секунди преди голямата почивка Кравиш вкара от тройката за 44:52. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Третата част започна с размяна на кошове. Брито заби в коша на българите за 51:56. Отново той открадна топката от Алипиев и завърши, правейки пасива на своя отбор три точки. Алекс Симеонов успя отново да изведе България напред в резултата, след като вкара кош и реализира наказателен удар за 56:59. Диого Брито с 19-ата си точка от началото на мача изравни за 59:59. "Мореплавателите" поведоха с 63:59 след два успешни наказателни удара на Вентура. 1:43 преди края на третата част Хаджирусев получи техническо за симулация, а Лишбоа вкара от наказателната линия. Гардът реализира ново техническо заради реплика и направи аванса на своя отбор 67:59. Нашите спряха серията на домакините с тройка на Хаджирусев, а след това Костадинов свали пасива на "лъвовете" на 64:67. 

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ

Португалия започна по-добре последната част и Релвао изведе своите с 5 точки напред - 69:64. Грешка на Хаджирусев доведе до кош на Лишбоа и седем точки аванс за домакините. "Лъвовете" отговориха с точен изстрел на Николай Стоянов и два успешни наказателни удари на Карамфилов. Серията на българите продължи с тройка на Дейвид Кравиш за 71:71. Войцо изведе Португалия напред със 76:73. Грешка на Павлин Иванов в атака беше наказана с нови две точки на Кейрош - 79:73. 3:51 преди края на мача Лишбоа вкара тройка, което принуди Барчовски да вземе прекъсване. Авансът на домакините стана 13 точки след успешни стрелби на Лишбоа и Вентура. Павлин Иванов спря серията на "мореплавателите" с тройка за 86:76. До края Чавдар Костов пропусна от наказателната линия, а "лъвовете" отстъпиха със 78:88. 


ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ПОРТУГАЛИЯ: Брито, Монтейро, Уилямс, Кейрош, Вентура

БЪЛГАРИЯ: Деян Карамфилов, Иван Алипиев, Чавдар Костов, Алекс Симеонов, Емил Стоилов