Луис Скола, последният представител на златната генерация на аржентинския баскетбол, обяви официално края на състезателната си кариера. 41-годишното тежко крило съобщи в социалните мрежи, че започва работа като изпълнителен директор на италианския клуб Варезе.

Варезе, един от колосите на европейския баскетбол през 60-те и 70-те години на миналия век, бе последният отбор в дългата кариера на Скола, която премина през отбори от Аржентина, Испания, НБА, Китай и завърши в Италия. Сега в клуба се надяват, че ще могат да се върнат към успехите от миналото с помощта на Скола.

Най-големите успехи в кариерата си баскетболистът постигна с националния отбор на Аржентина, с който спечели олимпийската титла през 2004 година, както и олимпийски бронзов медал през 2008 година, както и два сребърни медала от световните първенства през 2002 и 2019 година.

Скола държи рекорда за най-много мачове за Аржентина със 169. Той е втори във вечната класация по отбелязани точки на световни първенства с 611. Преди него е само бразилската легенда Оскар Шмид с 906.