Отборът на Германия ще бъде съперник на България четвъртфиналите на Европейското първенство по волейбол. Бундестимът се наложи с 3:0 /25:16, 31:29, 25:17/ над Белгия в плейофа и така си гарантира двубой в следващата фаза.

Срещата бе проследена от националния селекционер на България Пламен Константинов.

Германия започна по-силно първия гейм. Бундестимът наложи траен контрол и при второто техническо прекъсване, тимът на Витал Хейнен водеше с 16:10 на Белгия. Белгийците постепенно влязоха в ритъм, но така и не успяха да наваксат изоставането си, а допуснаха и значителен брой грешки при сервисите. Резултатът набъбна до 22:15 в полза германците, след успешна атака на Кристиан Фром, а в ответната атака белгийците върнаха една точка. 

До края на първата част Германия се справи без затруднения, като затвори частта при 25:16.

Огледално на първия гейм, в началото на втората част Германия започна доста силно. Волейболистите на Хейнен набързо взеха аванс от 4 точки, последва прекъсване, след което белгийците намалиха до 4:6. След добър блок авансът на Германия бе стопен до 1 точка, за да бъде изравнен в последствие – 7:7. А преди първото техническо прекъсване Лукас Кампа бе надигран на мрежата и белгийците се оттеглиха с преднина от 1 точка – 8:7.

След подновяването на играта, волейболистите на Белгия продължиха с добрите си изяви – 9:7. Германия взе точка при следващото разиграване, но това не прекърши ентусиазма в редиците на символичните домакини, който дръпнаха с 11:8.

Това явно притесни Витал Хайнен, който пожела прекъсване. Играта бе подновена със сервис на Белгия. Играта бе подновена със сервис на Белгия. Последва разиграване, Калиберда отправи удар, а съдиите отсъдиха аут и точка за Белгия. Хейнен обаче пожела видеоповторение, след което се видя, че точката в полза на Бундестима.

Белгийците все пак опазиха аванс си, но Германия стигна до равенството – 13:13. Белгия дръпна отново с една точка, след сервис на Грозер, който излезе в аут. Играта бе точка за точка, а второто техническо прекъсване дойде при 16:15 в полза на Белгия.

И след подновяването на играта, представянето на белгийците бе все така убедително, а това доведе до значително изнервяне в редиците на Бундестима.

Селекционерът на германците не бе съгласен с някои отсъждания, играта се накъса, а това даде ефект, Германия изравни – 19:19. Разстроеният ритъм в редиците на Белгия бе възстановен, като „червените дяволи“ поведоха с 22:20.

След много оспорвана финална част на гейма, когато играта вървеше точка за точка, на психиката на състезателите на Германия се оказа по-здрава и в крайна сметка момчетата на Хайнен спечелиха с 31:29.

Германия не остави никакъв шанс на Белгия в третия гейм. Без особени затруднения, възпитаниците на Хейнен, поведоха спокойно с 8:6 преди първото техническо прекъсване. След паузата Бундестимът увеличи аванса си до 14:10, а при второто техническо прекъсване германците вече имаха преднина от 6 точки /16:10/.

До края срещата се доигра в спокоен ритъм, а Германия заключи частта при 25:17.

Двубоят между България и Германия е в сряда, 14 октомври , от 20.45 часа. Срещата ще може да проследите в сайта Gong.bg и на честотите на Дарик радио.