Реал Мадрид изпусна Барселона. Резултатът този път лъже. „Белият балет“ беше длъжен да обезкости своя вечен опонент, но това беше вечерта на Виктор Валдес. Вратарят извади поне четири стопроцентови положения.

След колебливото начало на сезона изглеждаше, че Реал Мадрид го чакат трудни дни и седмици. Нищо подобно, Моуриньо отново показа, че е доказано най-добрият в едно. Той умее, като никой друг, да изправя отбора си на крака. Направи го както обикновено. В точния момент, срещу точния съперник. За няколко дни тимът от Мадрид беше коренно различен.

Играта на Реал и Барселона от снощи едва ли ще остане константна, но психологическо превъзходство вече е в полза на столичния клуб.

Мадридчани вече знаят, че могат да бият Барселона. Каталунците пък са наясно, че могат да губят от този противник. С доста късмет и благодарения на вратаря, Барса се отърва от тежка и болезнена загуба. На „Сантяго Бернабеу“ на Виланова отбраната беше, като на Индира Ганди охраната. Защитата на „каталунците“ беше пълна скръб в първите 40 минути на двубоя, което се оказа достатъчно, въпреки купищата пропуски на Реал Мадрид.

Преди мачовете за Суперкупата, Жозе Моуриньо каза, че това е летен турнир. По този начин явно се опита да намали напрежението. Противно на думите му, Реал почна като на плажа в първенството, но пък спечели нов трофей и то заслужено и след бой над Барселона. Сезонът е дълъг и петте точки могат да бъдат заличени, но моралното превъзходство над Барса ще даде своето отражение в следващите дербита между двата гранда. Макар и в по-кротко темпо, Барселона и Реал Мадрид, показаха че имат най-качествените тимове в света.

Каталунците се подсилиха доволно с Жорди Алба и Сонг, но все още не е ясна ролята на Тито Виланова. Летвата е вдигната много високо и може да не е по силите му. Реал взе само Лука Модрич, но това не е случайно. Жозе имаше нужда единствено от хърватина и си го дочака на „Бернабеу“. Всичко в Реал върви по план, планът на Моуриньо. Португалецът вече има всичко, което може да се спечели в Испания – Купата на Краля, шампионата и Суперкупата. Сега остава да вземе трофея в Шампионсакта лига. За купата с големите уши отново ще трябва да се мине през Барселона, а това на този етап не изглежда чак толкова сложна работа.