В тази статия ще се запознаете с основната информация за събитието и това, което трябва да знаете за играта Dota 2.

Dota 2 безспорно е сложна игра, но предлага огромно количество дълбочина и изненади. Жанрът на играта е MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), или стратегическа екшън игра с два отбора, от по 5 играча, един срещу друг. Всеки от играчите играе с определен герой (Hero). Всеки отбор има база и в тази база има основна сграда (Ancient). Целта на играта е да унищожите Ancient-а на противниковия отбор.

Героите в Dota 2 са общо 111 на брой. Всеки от тях притежава свои уникални умения и стилове на игра. Всеки герой има 4 умения, които се развиват заедно с развитието на героя. Три от тях са стандартни умения, а четвъртото е, така нареченият, Ultimate. Героите имат различна употреба, на база техните умения. Отборите често избират герои, които да действат добре помежду си или такива, които добре контрират героите на противниковия отбор. Героите се делят на Melee и Ranged според техния стил на нападение и на Strength, Agility и Intellect според техните характерни качества. Героите в категория Strength имат повече живот (Health) и съответно издържат на повече атаки, тези в категория Agility са най-бързи и нанасят добри физически щети, а героите в категория Intellect нанасят големи магически щети. Разбира се, има и изключения. Различните герои имат различни роли в играта, като някои от тях са доста сложни.

В Dota 2, както и в други MOBA игри, има само една карта. Двата отбора са разположени в срещуположни ъгли на картата: отбор Radiant в долния ляв ъгъл, а отбор Dire - в горния десен, като самата карта е разделена диагонално от река. В ъгъла на всяка база се намира Фонтанът, който възтановява здравето (Health) и Mana-та на героите от съответната база. Фонтанът съдържа и магазин, от който може да купувате предмети за своите герои, които да ви помогнат по време на играта. Всеки отбор има и странични магазини, разположени по картата. Във всяка от двете бази се намира съответният Ancient. Унижощаването на противниковия Ancient означава победа за отбора ви.

Двете бази са свързани с три линии (Lanes). Top lane е линията, която преминава от ляво и горе на картата, Middle Lane е средната линия, която се движи диагонално от база до база, пресичайки реката по средата и Bottom Lane е тази, която обхваща долната и дясна част на картата. Middle Lane обикновено среща по 1 герой от всеки отбор, което е известно като Solo Mid. Top Lane дава преимущество на отбор Dire, а Bottom Lane дава преимущество на отбор Radiant, тъй като съответните страни започват с повече територия на съответните линии. Това е възможно благодарение на кулите (Towers), които всеки отбор притежава. Всеки отбор има по три кули на всяка линия. Кулите най-близо до средата на картата са най-лесни за унищожение. С приближаването към базата прогресивно се увеличава и силата на кулите, като тези, които са най-близко до базите са най-трудни за унищожаване. Самият Ancient е защитен от две собствени кули, които трябва да бъдат унищожени, за да може да бъде унищожен и той. Унищожаването на вражеска кула носи злато (Gold) на целия отбор. Колкото по-трудна е кулата, толкова повече злато получавате. Самите кули нанасят сериозни щети (Damage) на героите, затова не трябва да се атакуват директно. Тук на помощ идват крийповете (creeps).

Във всяка база, в началото на всяка линия, има по две казарми (Barracks): Melee казарма и Ranged казарма. Всяка от тях пуска вълна от крийпове на всеки 30 секунди. Тези вълни увеличават своята сила и размер в протежение на играта и задачата им е да атакуват вражеските крийпове и кули на съответната линия, докато евентуално достигнат до противниковия Ancient и атакуват него. Героите получават опит (Experience) при умирането на противников крийп в близост до тях. По този начин героите вдигат нива (Levels) и се развиват. Когато герой нанесе последния удар върху крийп той получава и злато, което може да похарчи за предмети. Същестува и възможността герой да убие крийповете на своя собствен отбор, ако са на малко Health. Това действие се нарича Deny и целта му е да ограничи опита и златото, които получават противниковите герои.

Ако убиете противников герой, той е пратен във Фонтана на своя отбор, където трябва да чака, за да бъде прероден (Respawn). В протежение на играта и с вдигането на нивата на героите, те се нуждаят от повече време за Respawn. Ако убиете противников герой получавате солидно количество Gold и Experience. Умрелият герой пък губи голямо количество Gold. Убиването на противниковите герои е важно от самото начало на играта. Често се случва герои да изоставят линията си, с цел да изненадат в гръб противник. Има и герои, които изобщо не стоят на линия, те се наричат джънглъри (Junglers). Jungle е всяка зона от картата, която е между линиите. Тези зони са покрити от дървета и видимостта е малка, като това позволява на Jungler-ите да използват тези зони, за да убиват неутралните същества там, като по този начин печелят Gold и Exp. Прикритието на дърветата, позволява на Jungler-ите да изненадват противникови герои и да помагат в отборни битки (Team fights).

Кой отбор ще успее да унищожи Ancient-ите на противниците си на ESL One Frankfurt? Предстои да разберем този уикенд! Ето и подробна информация за турнира:

ESL One Frankfurt 2016

Организатор: ESL

Спонсори: Kinguin, logitech, TheScoreEsports, NVIDIA

 

  • Локация: Франкфурт, Германия

  • Дата: 18-19 Юни

  • Страница на събитието

  • Предаване: Нова Спорт, Събота и Неделя, Начален час: 11:30; Англоезичен стрийм на страницата на събитието във Vbox7.com

  • Награден фонд: $250 000

1. $125 000

2. $50 000

3-4. $22 500

5-6. $10 000

7-8. $5 000

Отбори:

 Team Liquid: MATUMBAMAN, FATA-, MinD_ContRoL, JerAx, KuroKy

 The Alliance: Loda, s4, AdmiralBulldog, Akke, EGM

 Fnatic: Mushi, MidOne, DJ, Ohaiyo, 343

 Vega Squadron: fn, No[o]ne, Mag~, Solo, CemaTheSlayeR

 OG: Miracle-, BigDaddy, MoonMeander, Cr1t-, Fly

 compLexity Gaming: Chessie, Limmp, swindlemelonzz, Zfreek, Handsken

 Virtus.Pro: ALOHADANCE / KheZu, G, yoky-, fng, NoFear

 Na'Vi: Ditya Ra, Dendi, GeneRaL, SoNNeikO, Artstyle

 

Пълен график на мачовете:

 

Петък, Юни 17-ти

  • 11:30 до 14:45 - Team Liquid vs. Vega и Alliance vs. Fnatic

  • 14:45 до 18:00 - OG vs. Na’Vi и coL vs. LGD

  • 18:00 до 21:15 - Group A winners’ match

  • 21:15 до 00:30 - Group B winners’ match

 

Събота, Юни 18-ти

  • 11:30 до 14:45 - Group A elimination match

  • 14:45 до 18:00 - Group B elimination match

  • 18:00 до 21:45 - Group A decider match

  • 20:45 дo 23:30 - Group B decider match

 

Неделя, Юни 19-ти

  • 11:30 до 14:45 - Първи полуфинал

  • 14:45 дo 18:00 - Втори полуфинал

  • 18:45 до 00:00 - Гранд Финал

Излъчване

Ще има директно телевизионно излъчване на мачовете от турнира с български коментар по Нова Спорт. Коментатори ще бъдат добре познатите момчета от Ogre Cast: Стоян "AGmurdercore" Траянов и Николай "AGNuke" Богданов.

Включете телевизорите на Нова Спорт в събота, с начален час 11:30, или следете англоезичния стрийм на страницата на ESL One Frankfurt 2016 във Vbox7.com!