Остават само десет дни до завръщането на един от най-големите турнири по електронни спортове - ESL One. Събитието ще се проведе в края на месец юни във Франкфурт, Германия и ще приюти под покрива си едновременно най-големите имена в професионалната DotA 2 сцена и най-заклетите фенове на играта.

ESL One се провежда няколко пъти в годината, на различни места по света, но винаги успява да събере почитателите на гейминга на едно място. Финалите на ESL One Katowice по Counter Strike: Global Offensive през март събраха цели 860 992 зрители само на стрийм платформата Twitch. Турнирът в Полша разби всички рекорди, увеличавайки зрителския интерес със 150% от 2014г. Това е огромен растеж – за сравнение, през 2007г. всяко излъчване е събирало около 10 000 човека.

източник: esl-one.com

ESL One привлича феновете, изправяйки едни срещу други любимите на публиката професионални отбори. След квалификациите, които се провеждат по-рано през годината, по осем състава във всяка игра се класират за офлайн фазата. Най-силните играчи от Европа, Азия и Америка ще се състезават за награден фонд, стартиращ от $250 000. Това означава, че победителите ще приберт по приблизително $100 000!

Но това едва ли е върхът на популярността на ESL One. В момента текат състезанията от летния сезон по Battlefield 4, където най-елитните воини мерят своите сили в обстановакта на свирепа кибер-война.

източник: esl-one.com

Турнирът във Франкфурт ще се проведе на стадион "Комерцбанк-Арена" с капацитет 52 000 души, където са играни мачове от Шампионската лига по футбол, а билетите вече се изчерпват. Кьолн пък ще приюти геймърите в "Ланксес Арена". Така CS:GO получава най-голямата сцена, до момента, в спортната си история.

ESL One е произведение на ветераните в състезателния гейминг, Electronic Sports League, същата компания, която стои и зад друг глобален е-спорт проект - Intel Extreme Masters. Именно тези два турнира изправят най-добрите играчи от целия свят във всички популярните дисциплини, а по този начин се и нареждат сред най-вълнуващите и очаквани събития в света на гейминга.

Този материал е разработен в рамките на партньорство между Gong.bg и ESL България