Осемдесет и седем от деветдесет и един бивши играчи на американски футбол /96%/ са страдали от мозъчни нарушения при смъртта си, разкрива изследване, публикувано от Бостънския университет.

Учените са диагностицирали, че тези бивши играчи в Националната футболна лига са били засегнати от невродегенеративно заболяване - хронична травматична енцефалопатия, от каквато обичайно страдат бивши боксьори.

В по-широко изследване сред играчи, които са участвали в университетски шампионати, както и сред полупрофесионалистите този процент е 79% със 131 засегнати от общо 179 тествани.

Това изследване, което е проведено единствено сред починали бивши играчи, потвърждава лошата репутация на американския футбол като един от спортовете с най-много насилие. НФЛ реагира на публикацията, като припомни, че прави всичко футболът да бъде по-сигурна игра.

Самото изследване на Бостънския университет е финансирано от НФЛ. Тя е била атакувана пред съда от 4 000 бивши играчи и техните семейства и през 2014 г. е приела да изплати 675 млн. долара обезщетения на ранени на терена или страдащи от болести, свързани с този спорт - болестта на Алцхаймер или невродегенеративната болест на Шарко. /БГНЕС