Пилотът на Мерцедес Нико Розберг напълно одобрява рестрикциите в общуването между пилотите и екипите им в бокса по време на стартовете във Формула 1. Според германеца, който спечели първия старт за 2016 година, така битката на трасето става много по-атрактивна.

Въпросното изменение в правилника бе въведено през предишния сезон, като целта му беше сестезателите да получават ограничено количество помощ отвън и така решенията им в състезателни условия да имат по-голяма тежест.

„Да, това е голямото предизвикателство. Да кажем, че Себастиан Фетел е пред мен и кара със супер меките гуми. Той ще трябва да спре в бокса. Аз знам, че това ще му отнеме около 24 секунди, но колко по-бърз ще е след това? Няма как да разбера“, коментира Розберг.

„Няма да зная колко трудности ще имам към края на живота на моите медиум гуми, няма да знам колко точно ще е спадът в представянето им. Такива решения са много по-трудни за определяне и това е добре, понеже прави състезанието по-голямо предизвикателство.“

„Не мога да кажа дали настоящият правилник дава предимство на по-умните пилоти, но смятам, че посоката за развитие в това отношение е добра. Така ние носим повече отговорност за собственото си състезание. Най-важното е, че феновете също одобряват това като правилен ход. Смятам, че те това искат, защото радио инструкциите могат да станат доста дразнещи“, добави още Розберг.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS