Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) взе решение да наложи по-строги рестрикции относно радио комуникациите между отборите във Формула и техните пилоти по време на състезание. Правилата влизат в сила от следващия старт в Сингапур на 21 септември.

Инженерите и механиците в боксовете са били инструктирани, че вече не се разрешават никакви разговори с пилотите, които включват информация за представянето на болида.

Според правилника на ФИА тази намеса идва като последствие от член 20, ал. 1 от Спортните регулации, който гласи: „Пилотът трябва да кара болида сам и без чужда помощ.“

Веднага доста от тимовете изразиха притесненията си относно това колко информация ще стига до техните състезатели, за да могат последните да променят поведението си на пистата.

„Сега ще видим намален радио трафик“, коментира шефът на Мерцедес Тото Волф. „Това е сложно и противоречиво решение, което ще изисква сериозни усилия от отборите, за да разберем как точно да го приложим. Директивата все още не е напълно ясно и е неизбежно да има противоречия. Нуждаем се от допълнително разяснение колко от важните процедури в рамките на състезанието засяга тя“, допълни още той.

По време на уикенда в Сингапур стюардите са получили зелена светлина да санкционират отборите със стандартните наказания при нарушаване на новата наредба.