Лудата надпревара със спиращи дъха скорости във Формула 1 приключва днес. Короната на най-бързия състезател на планетата ще има своя носител, след като беше сложен край на четиригодишната хегемония на Себастиан Фетел. 

Германецът, който беше недостижим на върха от 2010 г. насам сега ще бъде наследен от някого измежду Люис Хамилтън и Нико Розберг. Двамата съотборници в Мерцедес са се вкопчили в люта битка за титлата, която започна от първия старт за сезона и ще приключи с последната обиколка на "Яс Марина". 

Двамата доминираха през целия сезон, като единствен нахаканият Даниел Рикиардо от Ред бул се намеси, за да оспори хегемонията им. Австралиецът е единственият, различен от британеца и германеца, който взе победа през тази кампания. Всъщност цели три. 

Но е далеч от лидера преди последния кръг Хамилтън, който извоюва 10 успеха, докато съотборникът му и голям конкурент остана с пет. И въпреки двойно повечето победи, британецът има само 17 точки преднина пред конкурента си. 

Това в нормални други условия сигурно би му подпечатало крайния успех. Но тази година ще видим дебюта на една система, която може да преобърне всичко. Победителят в Абу Даби печели двоен брой точки, така че който се поздрави с успеха днес, ще вземе 50, вместо 25. 

Така битката предвещава оспорваност до последната обиколка. А как се печели световната титла точно в последната обиколка, най-добре знае именно Хамилтън. Той беше част от може би най-драматичния финал на сезона през 2008 г. 

Тогава Фелипе Маса се виждаше победител пред родната публика в Бразилия. Но на "Интерлагос" на тогавашния пилот на Ферари му трябваше Хамилтън да завърши извън Топ 5, за да може да вземе световната титла. 

На обляното от силния дъжд трасе всичко вървеше като по вода за Маса. Преди последния завой на състезанието британецът изпускаше титлата, но точно тогава изпревари германеца Тимо Глок с Тойота и хвърли в скръб всички фенове на бразилеца. 

Дали и сега ще е толкова оспорвано и всичко ще се реши в последния завой на последната обиколка, предстои да разберем. В късния следобед ще стане ясно дали Люис Хамилтън ще вземе втората си световна титла или Нико Розберг ще дебютира на световния връх при пилотите. Иначе при конструкторите отдавна всичко е решено и в Мерцедес още през октомври отвориха шампанското за крайния си успех там.