ФИФА поиска отнемането на 15 точки от актива на ЦСКА. От футболната ни централа предоставиха на медиите писмата, с които изисква санкцията. 

„Темата е информация за правата на участие на ЦСКА в първенствата, за задълженията на БФС, взаимоотношенията на ЦСКА с ФИФА. ЦСКА не можа да получи лиценз. Решението беше потвърдено от Апелативната комисия. Вследствие на това ЦСКА получи правото да участва във ЮЗ В група. ПФК ЦСКА е редовен член на БФС и участва в първенствата. Това, че клубът се състезава във В група, не означава, че дълговете се махат. ФИФА е създала механизъм за бързо разплащане на дълговете", коментира Борислав Попов.

"Ръководството на ЦСКА е информирано ясно и точно. На 7 април тази година на среща с ЦСКА изрично сме обърнали внимание за последиците, които могат да възникнат, в случай, че тези дългове не бъдат обслужени или разсрочени. От ЦСКА изрично декларират, че са запознати, но по финансови причини не могат да преминат към разплащане. Пред ФИФА има образувани двуцифрен брой дела. На финален етап са делото с Хоакин Уриарте. Ако в определените срок задължението на беде уредено със споразумение и кредиторът подаде жалба във ФИФА влиза в действие автоматична клауза за отнемане на точки." 

"БФС е единствено длъжен да изпрати доказателства, че това решение е изпълнение. Това е класирането преди и след отнемане на точки. С Уриарте е автоматично. Вторият случай е с играча Лоик Бен Саид – с още 6 точки. Очакваме писмо от Сукейна Бенжелюн с нова автоматична клауза за още 6 точки. Трябва да препратим доказателство за това. Процедурата не приключва с това. Ако и това не бъде изпълнено пред ФИФА се открива ново производство, с което се изважда отборът в по-долна дивизия. Отборът има право да се състезава в по-долната група, но не преустановява задължението му към изплащане на дълговете“, каза още Попов на нарочната пресконференция на Българския футболен съюз.

„Изпратено е писмо с молба за отлагане на процедурите и от БФС е изпратено придружаващо писмо, с което е разяснено, че тече процедура по обявяване на процедура по несъстоятелност и изчакваме отговор в близките дни. След това ще бъдат предприети съответните действия. Задълженията по тези дела е 150 000 евро. Общата задлъжнялост в тези двуцифрен брой дела не сме правили сметки. Общата задлъжнялост на клуба надхвърля 23 милиона лева.“

„Парите към ФИФА са дължими. Там са събрани доказателства. Процедурата по несъстоятелност е по-особен въпрос. На 24 септември е първото дело. Дейността на синдика е да установи общата задлъжнялост на клуба, какво имущество има. Първият изход е дружеството да бъде оздравено. В другия случай се преминава към процедура по ликвидация. Имуществото се осребрява и се изплащат дълговете. Ще изчакаме становището на ФИФА и тогава ще вземем решение за отнемане на точките. Пътят пред ЦСКА ще го изберат техните собственици. Те трябва да преценят тази информация. Темата за бъдещето на ЦСКА е тема на техните собственици“, допълни още Попов.