От ЦСКА обмислят да оттеглят доброволно членството си от Българския футболен съюз, ако опитът за бърз фалит не бъде приет от съда, сочи проучване на Спортно шоу Гонг.

Както е известно, бъдещето на „червения“ клуб е неясно. Автентичното дружество се намира в производство по несъстоятелност, а преди няколко дни новоучреденият от Гриша Ганчев, Христо Стоичков и Юлиан Инджов – ФК ЦСКА 1948 стартира изкупване на Литекс. Ловешкият тим се състезава през пролетния дял на шампионата в Б група по административни причин (отборът бе изваден от А група, след като напусна терена по време на мача с Левски в края на 2015-а година).

Планът на Ганчев минава през бърз фалит на настоящото дружество и преименуване на Етрополе и Литекс на ЦСКА. Съдът вече отхвърли един подобен опит на „червените“, а до края на тази седмица Софийският градски съд ще трябва да се произнесе по новата молба на „армейците“ за фалит.

Хазуров за раздялата с ЦСКА: Казаха ми, че ще дойдат играчи на Литекс

По информация на Спортно шоу Гонг и Дарик радио, ако и в този случай тимът от Българска армия „удари на камък“, ЦСКА ще прибегне до невиждан ход – ще подаде молба за излизане на сегашното дружество от структурите на БФС, с презумпцията, че е влязъл доброволно и може да напусне по този начин. Това става с уведомително писмо до Изпълкома на БФС, който трябва да го разпише. За да стане това обаче, ПФК ЦСКА АД не трябва да има задължения към БФС или клубове от системата на БФС.

Припомняме, че след обявяване крайните списъци с кредиторите, съдът по несъстоятелността, спазвайки реда посочен в закона, насрочи и общо събрание на кредиторите. То е планувано за 20 юли, поради което според източниците на Спортно шоу Гонг първенството най-вероятно ще бъде отложено със седмица или две.

Изпълком на 8 юни обаче няма да има. На 7 юни пък ще стане ясен броят на отборите в А група (най-вероятно 12) и форматът на шампионата. При положение, че някое от дружествата ЦСКА получи право да играе в А група, скоростно ще бъде променена бройката на 14 отбора, като в последния момент ще бъде поканен още един тим, държан като резерва.

Извън варианта с оздравяване на ЦСКА, държавата и УЕФА ще имат последната дума относно задълженията на „червените“ към държавата и кредиторите.

Едно е ясно, за да играе ЦСКА в А група има два варианта – ПФК ЦСКА (сегашното дружество) да бъде оздравено, или да бъде обявено в несъстоятелност и новоучреденото ПФК ЦСКА 1948 (Етрополе и Литекс) да се появи в А група.

Напомняме, че все още има възможност автентичното дружество да премине към производство по оздравяване. В момента вече тече едномесечният срок за предлагане на план за оздравяване. Той стартира след обявяване на окончателните списъци с кредиторите.