Човекът е човек тогава, когато е на път…

Думите на поета Пеньо Пенев винаги са имали особен смисъл за хората, които обичат футбола и пътуват с любимите си отбори. Кой да предположи обаче, че ще се окажат буквални за някои български фенове. За привържениците на четири клуба от българския елит началото на новия сезон предложи истински тест за лоялност и привързаност към тима на сърцето, изправяйки ги пред пътуване за всеки един мач, включително домакинските.

Живот на четири гуми, между два града и под две слънца…

След пет кръга новакът в елита Дунав Русе гордо отстоява челното си място в Първа професионална лига. А за истински верните фенове фактът, че не могат да поддържат отбора в родния си град, а 70 км на юг, в Разград, е смущаващ, но не и пречка.

В навечерието на домакинската среща с Черно море, която утвърди Дунав като едноличен лидер след първата една трета от есенния дял на редовния сезон, русенските привърженици изразиха официално позицията си и публикуваната декларация е на път да помогне час по-скоро футболът от елита да се завърне в града им.

Жребият за Първа професионална лига постави преди началото на сезона Дунав на кръстопът. Мачове в първите четири кръга с три от новаците в елита и със завършилия на предпоследно място в А група миналия сезон. Колкото това беше предпоставка за силно начало, толкова криеше и риска при лоши начални резултати последвалият ефект на доминото да е труден за овладяване. След 10 точки в сблъсъците на новаците, включително победите в гостувания над Нефтохимик и Локомотив Горна Оряховица, отборът на Веселин Великов издържа и най-сериозното изпитание досега. Победата с 3-0 над Черно море със сигурност накара и най-скептичните да погледнат сериозно на случващото се в Русе.

Трябва да се потопим в забравени времена и в много различна обществена обстановка, за да си спомним последния път, когато в града се радваха на присъствие по върховете на елитната ни лига. Втората половина на 80-те и началото на 90-те бяха последният период на Дунав на най-високо ниво, който включваше и един сезон с крайно класиране в челната шестица под ръководството на Симеон Симеонов, белязан от домакински победи над грандовете Левски и ЦСКА. Почти десетилетие на място в майсторската група, започнало на треньорския пост с Паро Никодимов и завършило с Добромир Жечев и белязано от головете и лидерската роля на нападателя Ешреф Сюлейманов.

Шери, както свойски го наричат всички, в днешни дни има скромен семеен бизнес в русенския квартал Дружба. В магазина си е готов да посрещне с усмивка всеки клиент и да си спомни с привържениците на Дунав за годините, които отдаде на клуба.

Еуфорията от завръщането на Дунав в елита след 25 години не е само сред феновете по трибуните, нито само в мислите на футболистите, които спечелиха първото място във втория ешелон миналия сезон и пренесоха ефективно добрата си форма и в Първа професионална лига. Тръпката, разбира се докосва душите и на предишните, които са носили светлосиния екип в елита….

Краят на последната фаза на елитна принадлежност на Дунав беше в период на драматичен период и значими промени в българската история….. С напредването на сезон 1990-91 нещата не вървяха добре, но назначаването за заключителната фаза от сезона на Добромир Жечев даде тласък и върна надеждите. Накрая все пак оказали се напразни, както си спомня един от лидерите на отбора от онова време, Борислав Богомилов…

Четвърт век без елитен футбол. Тежък период за тези в града, чиито сърца туптят в небесно синьо и бленуват да виждат отбора си срещу най-силните в българския футбол. Причините за дългото отсъствие са многобройни и комплексни.

Още една добра новина за местните фенове е възкръсването на другия обичан клуб в града, Локомотив, след 14 години във футболното небитие. Обеденинеието с футболен клуб Марисан позволи на Локомотив, седемкратен победител в третия ешелон, да съществува отново и да прави новите си стъпки в Трета лига под ръководството Богомилов, треньора, който успешно ръководи Марисан в последните години.

Дом на временния лидер в страната и с още един развиващ се клуб, Русе страда от футболна треска, която не е върлувала с подобна сила по улиците на красивия град от десетилетия…