Столичният Славия е 18-ият най-млад тим в елитните лиги на първите 31 страни в ранглистата на УЕФА, показа поредното изследване на Футболната обсерватория CIES. Анализът е посветен на клубовете от първите 31 страни в УЕФА, играещи само в първа дивизия, и са с най-ниска средна възраст.

Изследването е направено от 1-и юли до 21-и ноември тази година. Средната възраст на отбора на Славия, който е играл във всички официални мачове през този период е 24.07 години. Този резултат е 18-и в Европа от 100 отбора, които попадат в изследването.

В топ 100 попадат още два български клуба - ЦСКА-София и Ботев Пловдив, но те се нареждат чак след 50-о място. Средната възраст на отбора на ЦСКА-София е 24.83 години, което ги нарежда на 53-а позиция, точно сред френския Лион.

"Канарчетата" разделят 98-о място със състава на португалския Беленензеш, а резултатът им е 25.56. Най-младият отбор се оказва този на Нордселанд (Дания), чиято средна възраст е 22.14 години, следван от Локомотива Загреб (Хърватия) с 22.39 и словашкия Сеница с 22.59.

За Локомотива Загреб обяснението е лесно, тъй като там играят основно младите таланти на Динамо Загреб. Сеница пък е най-активно работещата словашка школа, чийто бюджет е около 2 милиона евро. Младостта не е никакъв проблем за датчаните от град Фарум, които се нареждат на 8-о място в местната Суперлига от 14 състава.

Паралелно с това е направено изследване и за най-младите отбори в лигите от топ 5 на Европа. Прави впечатление, че след първите 10 отбора присъстват само френски и германски клубове, което пък отговаря на въпроса в кои държави наистина не се страхуват да налагат младите си играчи.

В тази класация първи е отборът на Тулуза (Франция), чиято средна възраст е 23.44 години. Втори е отборът на Ница с 24.31, а трети се подрежда Байер Леверкузен (Германия) с 24.33. Първият отбор извън Франция и Германия в таблицата е Милан (Италия), чиято средна възраст е 25.37. /БТА