Временното класиране в Първа професионална лига вече има нов лидер, след като удивителната серия от 5 поредни победи за Дунав приключи. В Стара Загора русенци стигнаха до 0:0 при визитата на си срещу Берое в 7-ия кръг на първенството. "Драконите" можеха лесно да си тръгнат с пълния комплект точки, ако десет минути преди края капитанът Диян Димов не бе пропуснал дузпа.

По този начин със 17 точки в актива си Дунав е втори, а първото място остана за Левски, който има същият актив, но и по-добра голова разлика. Берое остана 5-и с 13 пункта, като регистрира първото си реми за сезон 2016/2017.

Срещата започна доста динамично и задържа хубавото темпо до почивката. Берое упражняваше териториален натиск, докато гостите от Русе залагаха на любимите си контраатаки на висока скорост.

Като цяло обаче защитната игра на съперниците беше на ниво и сериозните опасности се брояха на пръстите на едната ръка. Първата по-запомняща се ситуация за старозагорци дойде в 18-ата минута, когато Венци Василев се включи в предни позиции и центрира фалцово от аутлинията. Вратарят на Дунав Мартин Луков не прецени добре излизането си и остана под топката, която се удари и в изненадан бранител зад гърба му. За късмет на „драконите“ Радослав Кирилов също не очакваше това и не можа да овладее.

В 24-ата минута Берое имаше втори половинчат шанс, изработен от Милисавлевич и Кирилов. Сърбинът с прострелно подаване по тревата намери Кирилов пред дъгата, а той с първото си докосване пусна с пета надясно за Венци Василев. Последният едва догони топката до аутлинията за да центрира във вратарското поле, като кълбото прелетя между Луков и вратата му.

Въпреки натискът на домакините, именнно русенци изтърваха най-чистата възможност за първата част. В 34-ата минута Мирослав Будинов пусна извеждащ пас надясно за Ивайло Раденцов, като топката изглеждаше обречена. Веселин Пенев обаче й позволи да мине между краката му, а Раденцов овладя и навлезе в пеналта. Последва изключително слаб шут право в тялото на Макенджиев, който се справи.

Шест минути по-късно Дунав отново показа добри неща отдясно, където Искандар Джалилов напредна добре и пусна пас пред себе си за Юлиян Ненов. Крилото добре тръгна към дъгата и шутира с левия крак, но в ръцете на Макенджиев.

Паузата по никакъв начин не повлия върху оборотите на мача и той продължи да се развива с прилично темпо. Опасните положения пак не бяха много, но пък Дунав показа наистина хубави неща на контраатака и голът не беше далеч. В 59-ата минута Мирослав Будинов бе избягал отдясно до тъчлинията и получи пространство да пробие. Централният нападател центрира много добре към далечния край на наказателното поле, където от 15-16 метра Антон Огнянов засече директно от воле. Макенджиев само изгледа топката, която премина покрай левия му стълб.

Само три минути по-късно Атанас Атанасов се отчете с центриране отляво по атаката на гостите, като Васил Шопов безуспешно опита да овладее. Илия Миланов обаче му направи голям подарък, като върна топката в краката му. От 8-9 метра Шопов вложи всичката си сила в изстрела, който отлетя високо и встрани от целта.

Най-любопитната ситуация дойде в 78-ата минута, когато с един пас защитата на Берое беше хваната в крачка, а Антон Огнянов получи цялото пространство да пробива отляво. Той нахлу в наказателното поле и подмина Иво Иванов, след което понечи да подава към намиращия се на чиста позиция Будинов. Преди да успее да го стори, Иванов го свали с ръце на тревата и Георги Кабаков отсъди дузпа.

С отговорността да изпълни се нагърби капитанът на гостите Диян Димов, който стреля силно и почти в центъра на вратата. Макенджиев реагира чудесно и изби, ала секунда по-късно направи дори по-решителна намеса при добавката на Юлиян Ненов от 7-8 метра.

Берое също дочака своя шанс да отмъкне трите точки, но и домакините не се възползваха. В 87-ата минута Александър Василев получи отляво и веднага центрира фалцово към резервата Ерик Почански. Вратарят Мартин Луков излезе, за да боксира подаването, което попадна в друг играч на старозагорци, появил се на смяна – Георги Божилов. От границата на наказателното поле нападателят изпрати страховит шут към горния ляв ъгъл, който беше извън възможностите на Луков, а Атанас Атанасов притича и с глава изчисти над гредата.

Дунав можеше да „вземе последната ръка“ в срещата, ако резервата Спас Георгиев бе по-прецизен при завършващия си удар. Открадната топка в собствената половина и пас към Будинов стартираха поредната опасна контраатака, при която нападателят пробяга немалко терен и пусна идеален пас вдясно за Георгиев. Последният овляда в пеналта и от около 14-15 метра шутира в търсене на близкия горен ъгъл. Топката премина на по-малко от половин метър над гредата.

По този начин двата тима поделиха точките под Аязмото и вече насочват мислите си към мачовете за Купата на България.