Българското съдийство се стреми да си върне позициите поне в Първа категория на УЕФА, като това би трябвало да даде резултат през следващата година, обяви наблюдаващият реферите у нас французин Марк Бата. Днес той даде пресконференция, на която разкри детайли около работата си.

"Първата задача, която получих, е съдиите да бъдат добре приети в собствения си шампионат, да бъдат по-смели. След това идва наред и европейското съдийство. Имаме трима съдии в категория 2 на УЕФА и останалите са в категория 3. Основната ни цел е да влезем в Категория 1, но затова трябва много работа. А трябва още по-сериозна работа за влизането в категория Елит. Но знаете, че няма как да се класирате рязко за една година напред. Трябват 4-5 години работа. И в България е така- не може един съдия след 5 мача в аматьорските дивизии, да влезе директно в А група. Да, важно е да има добри рефери в Европа, но първо е важно да са добри в местното първенство. Но аз няма да спра да изисквам. За мене пътят към успеха никога не приключва, обясни Марк Бата.

На въпрос защо българските международни рефери са получили толкова малко мачове в УЕФА това лято, той обясни как всичко зависи от регулаторните документи.

"В тези категории- втора и трета, са по 180 човека. Няма как всеки да получава по 5 мача. Те получават по 1, 2 мача. Имаме момчета, които наблюдаваме, но няма как да ви кажа имена. Никой треньор по футбол не казва кой ще му бъде титуляр след 1 сезон, нали!? Но имаме и хора, които в момента свирят във Втора лига, и пак са в нашето полезрение, каза още Бата.

"В няколко мача в първите кръгове беше много трудно. Но аз казах на съдиите, че тяхната работа е това, ако искат да са съдии. И трябва да минават през тези дербита. Тази седмица гледах 5 мача от Първа лига- четири на живо и един по телевизията. Мисля, че имаше добри неща, особено някои от мачовете са си на ниво Лига Европа.

Накрая Бата добави, че последната му препоръка към реферите е била, че те трябва да влизат по подготвени в мача и в менажирането на мача, а именно подготовката на отборите преди излизането на терена. "Имам препоръка и към треньорите. Не искайте това от съдиите, което не искате от футболистите, завърши французинът./БТА