В късната неделна вечер Славия ще опита да направи това, което не може да стори вече почти 3 години, а именно – да победи Черно море. „Белите“ гостуват на варненци в Каварна, а мачът е предпоследен за 8-ия кръг на Първа професионална лига. Задачата пред хората на Александър Тарханов може да бъде само една: отдалечаване от дъното в класирането, но Черно море също има своите планове.

Срещата стартира в 21,15 часа, а главен съдия е Георги Кабаков. Двубоят ще върви пряко на онлайн платформата GONG PLAY, в ефира на телевизия DIEMA SPORT 2 и на честотите на Дарик радио.

Срещите с Черно море се явяват истински кошмар за Славия в последно време – в последните 10 мача с „моряците“ столичани са стигнали едва до 2 ремита и са инкасирали цели 8 поражения. Последният път, когато Славия се справи с варненци, беше на 30 октомври 2013 година. Тогава воденият от Милен Радуканов тим победи съперника си с 2:0, като само двама от футболисти, участвали във въпросния мач, все още са част от Славия – това са централният защитник Стефан Велков и ветеранът на вратата Георги Петков. Любопитното е, че при онзи успех наставник на Морето отново е бил Георги Иванов-Гонзо.

Оттогава насам обаче Черно море успява тотално да преобърне баланса на силите, като през 2014 година двата тима се изправят и в четвъртфинал за Купата на страната. Тогава варненци печелят комфортно първия мач у дома с 2:0, а в реванш стигат до 2:2 и отстраняват Славия.

През седмицата двата отбора изиграха своите първи мачове в същия турнир, като „белите“ определено се изложиха – загуба с 0:2 от третодивизионния Литекс и отпадане още в 1/16-финалите. Черно море от своя страна не допусна изненади и отстрани също противник от Трета лига (Розова долина с 2:1).

Въпросният успех обаче е малка утеха за варненци, при които няма вече и помен от силното начало на сезона. „Моряците“ са в поредица от три поредни поражения, които ги пратиха във втората осмица на временното класиране. Миналия кръг те паднаха злощастно с 0:1 от ЦСКА-София на „Армията“. Немалка част от титулярите при гостуването на „Армията“ получиха почивка през седмицата, затова сега Георги Иванов ще може да разчита на фигури като Михаил Венков, Ондрей Сукуп, Уго Секо и Тодор Паланков.

Славия също не се намира в кой знае колко цветущо състояние, но отборът все пак постигна 2 победи в последните си три мача. Именно те донесоха и единствените точки дотук. Драматичният обрат срещу Локомотив Пловдив от 0:2 до 5:2 стана факт след включването на Ивайло Димитров като смяна, но сега Александър Тарханов няма да може да разчита на него заради контузия. Нападателят трябва да се подложи на операция, която ще го извади до края на календарната година, а с травми са още Георги Пашов и Емил Мартинов. Другата основна тревога пред руския специалист си остава защитата – тя е най-слабата в цялата Първа лига с допуснати 17 попадения в 7-те мача дотук. Най-близо до „белите“ по този показател е Нефтохимик с 15 допуснати гола, но при положение, че цифрата е след изиграването на двубоя от 8-ия кръг между бургазлии и Локомотив Пловдив, спечелен от „железничарите“ с 2:1.