Наставникът на Черно море Георги Иванов - Гонзо даде дълго интервю за "Морски гонг" по Дарик Варна, в което говори за манталитета на тима и серията от победи на варненци , за вратаря Пржемисъл Коварж, за Бакари и Кузма, както и за предстоящия шампионатен мач на "моряците" с Левски на "Герена"и  шансовете за купата.

За манталитета и серията от победи

„Имаме сериозни футболисти, които работят много по време на тренировките, а това се отразява и в представянето им в мачовете. Аз изисквам от тях във всеки един мач, независимо къде играем, да се излиза за победа. И когато те започват да приемат и да се убеждават в това, че са добри футболисти, че няма значение с кого играят и показват добри игри, те придобиват необходимото самочувствие. Смятам, че един отбор както тренира, така и играе. Никой от тях досега не е спестил, нито се е покрил. Всеки тренира на 100 процента. Затова и резултатите са налице. Много е важна и физическата подготовка. Без да си подготвен добре физически, нямаш шанс да играеш професионален футбол”

За Пржемисъл Коварж

„Коварж исках да го взема в Левски, дори бяхме пред подписване на договор. След като си тръгнах от Левски, нещата останаха в миналото. В Черно море имахме малко проблеми с вратарите. Няколко мача ги загубихме след неубедителни намеси. Затова стигнахме до решението, че трябва да търсим вратар и се спряхме на Коварж. Той е едно добро попълнение, който внесе необходимата увереност и на защитата”.

За изнасянето на топката

„Още не сме изчистили някои неща при изнасянето на топката от защитниците. Изключително много тренираме и работим върху владеенето на топката и изнасянето на топката при постепенна атака. В Черно море не съм дошъл, за да бъда 9-и или 10-и. Знаехме, че искаме ли да сме водещ отбор, трябва да владеем топката, да я изнасяме от защитата през халфовата линия до нападателите. Преди това някои от играчите бяха свикнали с мисленето, че топката трябва да се подава на 60 метра, но вече с времето смятам, че имаме доста сериозен напредък. Има какво да се желае още”.

За Бакари и Кузма

„Когато дойдох на „Тича”, първо смятах, че Бакари ще се справи на крилото. С течение на времето си изчистих и вижданията към играчите. Ако някъде съм имал определени впечатления и наблюдения върху играчите, в някои случаи те се промениха. С течение на мачовете разбрах, че не удачен вариант Бакари да играе на крилото, той не се чувства добре там. Така губех ефективността и на двамата футболисти. В крайна сметка не можеш всички добри футболисти да ги вкараш сред 11-те. Трябва да имаш и резерви. Когато оставиш един от двамата резерва, имаш опция след това да промениш нещо в хода на мача. Ако пък и двамата са започнали едновременно, ако губя мача, аз не мога да променя нищо”

За тактическата дисциплина

„Всеки един футболист, който е дошъл в Черно море съм се опитал да го адаптирам към стила, който искам да налагам. Той трябва да изпълнява тактическите задачи, които са му поставени. Един  Уго Секо например, има задължения и в дефанзивен план, а не само в атака. Когато целият отбор е като юмрук няма кой да го победи. Ние затова имаме успехи, защото не разчитаме на една индивидуалност а на целия отбор като колектив. Всеки има задачи, които трябва да спазва по време на мача. Много е важно да разполагаш с играчи, които спазват тактическата дисциплина”.

За предстоящия мач с Левски

„Мач с мач не си прилича. Убеден съм, че Левски пак ще играе за победа, така както беше в първия мач. Убеден съм, че не само ние, но и Левски ще променят нещо. Ще стане оспорван мач. Не се наемам да кажа кой ще победи. Вярвам, че нашият отбор ще влезе в мача много по-уверен и по-спокоен. Ние ще отиваме да играем футбол и ще се опитаме да спечелим мача”.

За съперника за купата Литекс и за целите в турнира:

„От жребия съм доволен само тогава, когато отборът продължи. Това, че се паднахме с отбора на Литекс може да е нож с 2 остриета. Първо може да има фактор подценяване, а от друга страна съперникът ни ще играе на върха на възможностите си, защото ще искат да се докажат срещу отбор от по-горна дивизия. Не трябва да приемам мисълта, че едва ли не този мач вече сме го спечелили, защото тогава вече ще имаме сериозни проблеми.

„Лудогорец е най-добре да бъдат срещнати на финала, ако стигнем до там. Това е така, защото финалът няма нищо общо с другите мачове. Когато играеш финал всеки един отбор може да спечели. Тогава вече става дерби. Нашата цел е финалът. Когато ни се падна Левски, жребият бе тежък. Надявах се да не сме толкова големи каръци да ни се падне и Лудогорец на четвъртфинала, още повече пък и да гостуваме”.

При предния престой на Гонзо на „Тича” в момент, в който отбора бе набрал скорост и бе на прага да си осигури място в евротурнирите, ръководството се раздели с 6 играчи. Има ли подобни опасения Георги Иванов и сега.

„Не вярвам и не смятам, че ако нещо върви, някой ще го развали. Предния път, когато се случи това нещо, първенството бе разделено на две седмици, а ние бяхме сигурни за седмицата и ръководството бяха решили да променят състава. Идеята бе да се залага на повече юноши. Сега не вярвам това да се случи. Отборът върви и показва добри игри.

„Черно море, за да бъде конкурентен на тимове като Левски, Лудогорец и ЦСКА, трябва да набави качество в селекцията си през зимата. Можем да вземем трима-четирима класни играчи, които да вдигнат нивото.

За Лудогорец

„Хората трябва да разберат, че класата е пари. Не е случаен фактът, че Лудогорец е извън класацията на българските отбори. Тези хора селектират правилните играчи, дават трансферни суми за тях. Дори и да се случи да загубят от някой трансфер, средствата си ги получават от евротурнири, от телевизионни права, от всички неща съпътстващи един голям отбор. В Лудогорец показват на българския футбол как трябва да се работи в един голям отбор".