Локомотив Пловдив постигна втора поредна победа в Първа професионална лига, след като в Бургас успя да надиграе местния Нефтохимик с 2:1 в двубой от 8-ия кръг. Пловдивчани направиха доста по-добро второ полувреме, в което паднаха и трите попадения. Мартин Райнов и Димо Бакалов се разписаха в рамките на 8 минути, докато домакините успяха да върнат едно попадение чак в самия край на срещата.

След срещата старши треньорът на "черно-белите" Илиан Илиев заяви, че посвещава успеха на починалият преди дни легендарен бивш футболист на клуба Красимир Костов.

Първото полувреме на мача определено не блесна с динамика и голови положения, като и двата тима предпочитаха да играят на сигурно и без много рискове. Гостите бяха по-активният тим по отношение контрола върху топката, без това да ги прави кой знае колко по-опасни.

Достатъчен атестат за качеството на срещата бе фактът, че първият точен шут към някоя от двете врати дойде чак в 21-ата минута. Тогава Мартин Райнов стреля по тревата към вратата на Янко Георгиев, за когото спасяването беше протоколно.

Далеч по-опасно за „шейховете“ стана в 30-ата минута, когато Ангел Грънчов, в опит да изрита топката напред, уцели Парвиз Умарбаев. Рикошетът позволи на Мартин Камбуров да овладее отдясно в пеналта, след което нападателят сви хитро назад за втурналия се напред таджикистанец. Последният нанесе точен шут, но отправен право в центъра на вратата, с което улесни максимално вратаря Георгиев.

„Нафтата“ получи неочакван подарък три минути преди почивката, без да съумее да се възползва. Локомотив се провали с изнасянето на топката и това остави двамата централни защитници срещу трима от домакините. Венци Христов напредна и спря в дъгата, след което пусна слаб извеждащ пас вдясно за Георги Чакъров. Последният все пак стигна паса в пеналта и опита успоредно центриране за Вълчанов, ала Котев беше се позиционирал перфектно, за да пресече.

След почивката Локомотив успя да вдигне леко оборотите, а това даде резултат, макар и не веднага. В 57-ата минута Парвиз Умарбаев направи непростим пропуск само на няколко метра от вратата. Веселин Марчев свърши по-трудното, като развинти Живко Хаджиев, за да нахлуе покрай аутлинията в наказателното поле. С пас по тревата българинът намери Умарбаев на ръба на вратарското поле, а оттам нападателят сътвори невъзможното и шутира високо над целта.

В 59-ата минута гостите треснаха и напречната греда. Пламен Крумов проби до тъчлинията отдясно по атаката на „железничарите“, след което прати балонно центриране към далечния край на пеналта. Там Хаджиев много наивно позволи топката да тупне и да го прескочи, а това даде шанс на Марчев да стреля от въздуха. Янко Георгиев нямаше време за намеса, а кълбото разтресе рамката на вратата.

Неизбежното обаче все пак се случи в 61-ата минута при центриране от ъглов удар. Топката беше изпратена към далечната греда, където Веселин Марчев бе оставен без опека, за да свали към Райнов, а последният от границата на вратарското поле опъна мрежата на домакините – 0:1.

Второто попадение за гостите пък се оказа истински подарък от десния бек Живко Хаджиев и вратаря Георгиев. В 69-ата минута Кирил Котев метна наглед обречен дълъг пас наляво за влезлия преди минути Димо Бакалов. Първо Живко Хаджиев подцени ситуацията, позволявайки на Бакалов да го задмине, а после и Георгиев не прецени добре излизането си. Така бившият играч на Сливен и Лудогорец без проблем чукна топката над вратаря и реализира – 0:2.

Този гол успокои дотолкова Локомотив, че пловдивчани почти изцяло предадоха инициативата в ръцете на съперника. „Шейховете“ изглеждаха безидейни в атака и повечето пъти не знаеха как да продължат нападенията си. Резервата Станислав Маламов показа нещо по-интересно в 78-ата минута, когато показа скорост и техника отляво, за да си отвори коридор за стрелба покрай Пламен Крумов. От ъгъла на наказателното поле той шутира силно на около метър над вратата на Ел Харуби.

„Нафтата“ вкара почетния си гол след фаул на Георги Вълчев в първата минута от продължението точно пред границата на наказателното поле. Венци Христов направи няколко крачки засилка и с много прецизен шут над стената намери горния ляв ъгъл, при това с помощта и напречната греда. Ел Харуби нямаше какво да стори въпреки плонжа си – 1:2.

Победата изстреля Локомотив в челната шестица поне временно. Засега пловдивчани са 6-и с 12 точки, докато Нефтохимик остава предпоследен с едва 4 точки, на 2 пред намиращия се на дъното Локомотив Горна Оряховица.