Отборите на Ботев и Локомотив не успяха да излъчат победител в дербито за Пловдив, което този път се игра на стадион „Лазур“ в Бургас. Повече от 8000 зрители видяха здрав футбол от двата тима, но в крайна сметка двубоят приключи при равенство 1:1.Освен с поделените точки, първото пловдивско дерби в Първа професионална лига ще се запомни и със спорния изравнителен гол за Ботев, който дойде от засада.

След нулево първо полувреме и двете попадения дойдоха през втората част. Първо Дани Кики даде преднина на „смърфовете“ в 67-ата минута, а в 76-ата Иван Стоянов изравни за „канарчетата“.

На няколко пъти двубоят бе прекъсван заради хвърлени димки и факли към терена, а след изравнителния гол на Ботев, фен на „жълто-черните“ нахлу на терена като органите на реда трябваше да използват сила, за да го спрат. Това доведе и до официално предупреждение от делегата на мача Христо Ботев, че при второ подобно провинение мачът ще бъде прекратен.

Така паритетът в съперничеството между Ботев и Локомотив се запази непроменен. В 103-те си двубоя до този момент двата тима имат по 37 победи, а днешното равенство бе под номер 29.

Още в 5-ата минута дойде и първата спорна ситуация в мача. След атака отдясно за Локомотив, топката бе центрирана в наказателното поле на Ботев, където бранител на „жълто-черните“ не успя да я изчисти. Добре. Коженото кълбо попадна в Крум Стоянов, който я докосна с ръка, но главният рефер Ивайло Стоянов сметна, че няма основания да посочи бялата точка. Последваха бурни претенции от страна на Симеон Райков, но и те останаха неуважени.

Напрежението в редиците на двата тима ясно си пролича в първите десетина минути, като футболистите на Ботев и Локомотив действаха доста припряно, допускайки елементарни грешки.

При една от тях на Димитър Везалов сбърка, което позволи на Иван Стоянов да му отнеме топката и да се понесе към вратата на Илко Пиргов. Везалов обаче настигна футболиста на Ботев и поправи грешката си.

Феновете на Ботев прекъснаха мача на Лазур

източник: Lap.bg

В 13-ата минута дойде и първата отлична възможност пред един от двата тима. Новото попълнение Парвиз Умарбаев бе изведен в наказателното поле, но Георги Георгиев показа класа, излизайки и избивайки топката от краката на родения в Таджикистан футболист.

Отговорът на Ботев дойде две минути по-късно, когато Жоао Паоло стреля коварно от средна дистанция, но Илко Пиргов, макар и трудно, успя да спаси.

Футболистите на Локомотив продължиха да имат лек териториален превес над своя противник, а в 19-ата минута Веселин Марчев имаше добра възможност да открие резултата след удар с глава, но топката премина над вратата.

В 31-ата минута дойде и най-чистата ситуация за Ботев. Стенио бе намерен в наказателното поле отдясно, където пробва успореден пас на голлинията, но Веселин Марчев бе добре позициониран и успя да избие в корнер. Ветеранът Мартин Камбуров също пробва късмета си с далечен шут след пас на Райков, но топката профуча на сантиметри от вратата.

В заключителните секунди на първата част Пламен Крумов намери по отличен начин Веселин Марчев, който бе оставен непокрит, крилото на Локомотив плонжира и стреля с глава, но Георги Георгиев успя да избие с една ръка и да предотврати сигурен гол.

Веселин Марчев

източник: Lap.bg

Втората част започна силно за символичните домакини от Ботев. Само две минути след подновяването на играта, новото попълнение Фелипе Бризола имаше страхотна възможност да се разпише, но ударът му от осем метра мина покрай страничния стълб на вратата. Малко по-късно Иван Стоянов също пробва късмета си с изстрел от фаул, който обаче не затрудни Илко Пиргов.

Резултатът в мача бе открит в 67-ата минута. Ванчо Траянов намери с отличен пас Симоен Райков в наказателното поле, той финтира бранител на Ботев и стреля с левия крак. Ударът му обаче бе париран от Георги Георгиев, който изби в краката на притичалия Дани Кики. Нападателят на Локомотив овладя и стреля точно за 1:0.

Футболистите на Ботев се опитаха да отговорят незабавно, а Жоао Паоло имаше отличен шанс да изравни в 72-ата минута, но Илко Пиргов отново го разколеба.

Голът за „жълто-черните“ обаче дойде четири минути по-късно. В ситуацията отново бе замесен Жоао Паоло, който този път изведе с отличен пас зад отбраната на Локомотив Иван Стоянов. Той пое, навлезе в наказателното поле и стреля по диагонала за 1:1.

В ситуацията за изравнителното попадение обаче останаха сериозни съмнения за засада, което доведе до претенции от футболистите на Локомотив.

Веднага след гола за Ботев, фен на „канарчетата“ нахлу на терена, а полицията на стадиона трябваше да използва палки, за да го спре. 

Съставите:

Ботев: 22.Георги Георгиев, 25.Крум Стоянов     (71.Милен Кикарин - 74') 18.Радослав Терзиев, 2.Цветомир Панов, 20.Серкан Юсеин (9.Асен Чандъров - 74'), 16.Стенио, 8.Тодор Неделев, 7.Фелипе Бризола    , 37.Жоао Паоло, 45.Наско Милев (15.Костадин Стоянов - 46'), 73.Иван Стоянов

Резерви: 21.Мартин Димитров, 5.Кристиан Димитров, 22.Милко Георгиев, 14.Меледже Омнебес

Треньор: Николай Костов

Локомотив: 28.Илко Пиргов, 14.Иван Горанов, 15.Димитър Везалов, 6.Кирил Котев, 71.Пламен Крумов, 19.Ванчо Траянов    , 18.Мартин Райнов, 10.Веселин Марчев (93.Аймен Суда - 86'), 13.Симеон Райков (27.Димо Бакалов - 78'), 39.Парвиз Умарбаев (9.Дани Кики - 56'), 11.Мартин Камбуров

Резерви: 24.Александър Любенов, 29.Ясин Амрауи, 5.Георги Вълчев, 21.Бирсент Карагарен

Треньор: Илиан Илиев