Българският национален отбор по волейбол остана на пето място в световната лига този сезон!

Тимът воден от Мартин Стоев не намери място на полуфиналите на най-престижния комерсиален турнир на планетата, след като в решителния мач за класирането в нашата група F Бразилия победи Русия с 3:1 гейма (22:25; 25:23; 25:20; 26:24) след 103 минути игра. Общият сбор от точки в мача - 91:98, не достигна да продължим напред.

За полуфиналите на турнира на Лигата в Катовице място намериха домакините от Полша, САЩ, Бразилия и Русия.

Единствено успехът ни над олимпийския и световен шампион с 3:2 гейма ни отреди 5-то място с една позиция пред Франция, която инкасира две загуби.

В група F и трите отбора са с равен брой точки – по 3, след като взеха по една победа и една загуба. Вторият показател обаче се оказа решаващ – спечелените и загубени точки. Коефициентът на Русия е най-добър – 1,025, Бразилия е втори с 1,020, а ние сме с 0,956.

Сборная показа своята игра само през първия гейм, който спечели с 25:22 гейма.

Руснаците обаче започнаха да грешат в сервис и блокада, което позволи на селесао да организира акциите си по познатия начин.

Тимът на Бернардо Резенде изравни за 1:1 гейма след 25:23, а звездата Жилберто Фильо Годой – Джиба бе изваден от състава и не игра през следващите две части, защото бе многократно хващан от съперника.

Третият гейм бе под тоталното надмощие на кариоките, които чрез Андре и Данте си осигуриха комфортната преднина от 4-5 точки, която нито веднъж не бе стопена от Сборная. Капитанът на Русия Вадим Хамутцких продължи да греши. Бразилия поведе с 2:1 гейма след 25:20.

Последната част се разви също под ръководството на селесао. Спасявайки сервисите на руснаците, те организираха атаките си и разтроиха посрещането на съперника. В отделни моменти на гейма играта бе равностойна и избраниците на Владимир Алекно повеждаха с едва една точка. Селесао изпусна първия си геймбол при 24:22, руснаците изравниха за 24:24, но това бе всичко от тях. Резенде изригна след 26:24 точки и 3:1 гейма пред близо 10 хил. души в зала „Сподек”.

Най-резултатен в тима на Бразилия бе Андре с 18 точки, а за Русия Семен Полтавски завърши с 19.