Българският национален отбор по волейбол за жени записа първа победа в Олимпийските квалификации в Токио, след като надигра категорично Перу с 3:0 гейма (25:13, 25:18, 25:16) за близо час и 20 минути игра. В класирането възпитаничките на Лоренцо Мичели се изравни с тима на Аржентина с по 4 точки на шестото място.

България започна мача в състав Мирослава Паскова, Петя Баракова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Радостина Маринова и Мария Йорданова с либеро Мила Пашкулева.

В първия гейм по-добре започна тимът на Перу, който поведе в началото с 3:1, но българките направиха пет поредни точки и обърнаха тенденцията в мача. След това тимът на Мичели поведе и с 15:8, а най-голямата разлика бе в края при 25:13 след успешна атака на Мария Йорданова.

Втората част бе по-равностойна, като дълго време двата отбора се движеха точка за точка. Перу поведе с 10:8, но българският отбор обърна при 13:11. Получи се ново равенство при 17:17, но след това родният тим направи сериозна серия от точки и спечели частта с 25:18 след успешна блокада на Борислава Съйкова.

В третия гейм сред сравнително равностойно начало България отново взе аванс при 9:4, а след това това резултатът набъбна до 18:4 след страхотна серия на Мария Кривошийска на сервис и добри блокади и контраатаки на тима. През тази част в игра се появиха втората разпределителка Маргарита Гунчева и младата състезателка на Марица Пловдив Ива Дудова. По-късно на паркета влязоха още Виктория Коева и Елена Бечева. В края на мача тимът на Мичели пропусна четири поредни мачбола след грешки, но затвори мача с 25:16 с атака на Елена Бечева.

Българският отбор имаше пълно предимство в всички елементи - атака, блокада, сервис, посрещане. Най-резултатна за България бе Мария Йорданова с 15 точки, Борислава Съйкова реализира 12, а капитанката Мирослава Паскова добави 11. За Перу Исабела Санчес завърши със 7 точки.

Утре рано сутринта, от 07:00 часа наше време, България играе срещу тима на Аржентина.