След 4 травми през сезона той е №1 в тазседмичната класация в световната ранглиста по тенис. За последната половин година той е загубил само 1 мач.

За кой става дума? За Рафаел Надал няма какво да се каже, той отново е №1. Той беше на върха точно преди година и след Мастърса в Париж отстъпи мястото на Новак Джокович.

В доста интересен и ефективен сезон Надал направи следните неща:

Gulliver/Getty Images
20 снимки

- След проблеми с четити от частите на тялото: лявото бедро, коляното, лявата китка и коремните мускули той съумя да се събере и в последните месеци да побеждава наред

- Той изигра само 12 турнира, най-малко от тенисистите в топ 10 (Федерер изигра 13, а Джокович - 14)

- Само на 1 от тях Надал загуби преди полуфиналите (срещу Кириос през февруари в Акапулко). Спечели 89 % от мачовете си ( при среден показател от 83 % в кариерата)

- На тези турнири той взе 9585 точки от 15 000 възможни, което е 64 %

- Отлично представяне през втората половина на сезона, в началото на годината испанецът изоставаше от Джокович с 1535 точки, но след Ролан Гарос разликата набъбна на 4770. След като се оправи от травмата в коляното, той намери играта си и направи невероятни мачове

- Стартирайки на турнира в Рим, Надал спечели 30 мача, а загуби само 1, като за този период той спечели 7080 точки от 9000 възможни, а ефективността му е 79 %.

- Надал може да завърши сезон 2019 като №1 в света за пети път в кариерата си. Това са правили само Джокович, Федерер и Конърс, повече има само Самппас (6). Съответно сърбинът се стреми да повтори постижението на американския тенисист.

Битката на финалния турнир в Лондон ще е доста ожесточена, тъй като, за да бъде №1 Надал трябва да вземе титлата, или да победи във всички мачове от групата си и да достигне до финала, така както го направи през 2010 и 2013 година. Джокович може да претендира за първото място, ако достигне до финала с минимум две победи в групата си.

Ако Надал спечели два мача в групата си, то Ноле задължително трябва да спечели титлата.

Както и да завърши финалния турнир, то Надал прави великолепен сезон и на 33 години се бори за №1 в света.