Организираният от номер 1 в света Новак Джокович турнир "Адриа къп" се разви по най-лошия възможен сценарий, след като няколко участници дадоха положителни тестове за COVID-19 по време и след събитието. Това каза братът на сърбина Джордже Джокович.

Новак Джокович, който си направи тест за коронавирус в понеделник след завръщането си в Белград от Задар, се очаква да обяви резултата по-късно днес.

"Това беше най-лошият възможен сценарий", каза директорът на събитието Джордже Джокович пред Първа телевизия.

"Новак не беше длъжен да си прави тест в Хърватия, тъй като нямаше симптоми. Той го направи веднага след завръщането си в Белград. Около 100 души бяха тествани и бях силно изненадан от новината, че някои от тях са заразени, особено моят приятел от детството Борна Чорич. Пожелаваме на всички тях бързо възстановяване", каза сърбинът.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се отказа от участие на турнира в Хърватия, след като в неделя обяви, че е заразен с COVID-19. След това положителни проби дадоха Борна Чорич, Виктор Троицки, както и треньорът на Димитров - Кристиан Гро, и италианският кондиционен треньор на Джокович - Марко Паники.

Джордже Джокович каза, че е взел решението да отмени финала в Задар, за да се предпази здравето на участниците.

"Искахме да защитим всеки играч и фен, след като научихме, че Григор Димитров е с положителна проба. Това беше благотворително събитие и всичко, което искахме, беше да играем тенис и да направим добро шоу за феновете", добави той.

Третият мини турнир в Черна гора на 27 и 28 юни няма да се състои заради въведените мерки заради глобалната пандемия от правителството на Черна гора. Финалният кръг е насрочен в Баня Лука (Босна и Херцеговина) за 3 и 4 юли вероятно също ще бъде отменен, въпреки че организаторите тепърва ще потвърждават съдбата му.