Рекордьорът по спечелени отличия от "Големия шлем" - Новак Джокович, надигра в дългоочаквания сблъсък Рафаел Надал с резултат 2:0 сета (6:1, 6:4) във втория кръг на Олимпийските игри в Париж 2024. Това бе 60-ият мач в голямото съперничество между двамата и е много вероятно това да беше и последният им сбъсък един срещу друг.

На любимите на Матадора кортове в комплекса „Ролан Гарос“, където той спечели 14 титли от Големия шлем, сърбинът бе безпощаден в първия гейм. Във втория Рафа направи всичко възможно да обърне мача, след като изоставаше с 0:4 и два пробива и стигна до 4:4, но в крайна сметка Ноле взе крайния успех. Така той взе реванш от големия си съперник за загубата на полуфинала в Пекин 2008.

Снимки: Gulliver/GettyImages
55 снимки

Джокович вече има 31 победи срещу 29 поражения срещу Надал, който показа, че е далеч от своята най-добра форма. Така Новак се класира за 1/8-финалите на турнира и продължава да мечтае за златен медал от Олимпиадата, като следващият противник на водача в схемата ще бъде победителят от двубоя между италианеца Матео Арналди и Доминик Кьопфер (Германия). Рафа пък ще продължи участието си на двойки, където се състезава в тандем с Карлос Алкарас.


FT | НОВАК ДЖОКОВИЧ - РАФАЕЛ НАДАЛ  2:0 сета (6:1, 6:4)

Олимпийски игри, Париж 2024, втори кръг


ПЪРВИ СЕТ 6:1, 39 минути:

Новак Джокович поведе набързо с 40:0 на свой сервис, но следващите две точки отидоха на сметката на Надал и интригата се върна. Непредизвикана грешка на сърбина означаваше вече дюс, но пък сгрешен форхенд от самия Матадора все пак сложи край на гейма в полза на подавача - 1:0.

В първия сервис-гейм на Надал размените по бекхенд-диагонала биваха печелени от Новак и той поведе с 30:0 на посрещане, но испанецът включи отличния си прав удар, за да спечели две бързи точки и да изравни. Къса топка и последвал смач Джокович стигна до точка за пробив, от която се възползва благодарение на мрежата - 2:0. Джокович поведе набързо с 30:0, благодарение на отличните си къси топки, а по-високото темпо с форхенд от основната линия му осигури предимство от 40:0. Поредната прекрасна къса сложи точка на гейма – 3:0.

Четвъртияг гейм беше най-дълигя и оспорван до момента, в който се стигна до 40 равни. Рафа трудно успяваше да се противопоставя на Ноле при разиграванията от дъното на корта и трябваше отново да защитава точка за пробив. Този път сърбинът не отигра качествено поредна къса топка и Надал контрира успешно за дюс. Фантастично излизане на мрежата на Джокович му осигури шанс да завърши с изящно воле за втори брейк-бол, а той пък беше отразен с великолепен бекхенд-уинър на Рафа. Джокович не остана по-назад и на свой ред направи бекхенд-уинър по правата, за да стигне до трети шанс за пробив и той вече се възползва от него след ретур в тялото и удар с рамката на Надал - 4:0.

Сърбинът продължаваше да бъде безпогрешен, а Надал трудно изглеждаше, че може да му се противопостави. Така, след нови два сгрешени ретура от испанеца, резултат стана 5:0. Публиката стана на крака в следващия гейм, в който Надал съумя да избегне "геврека", записвайки първи гейм на сметката си, след като направи два страхотни форхенда, изостовайки от 15:30. Ноле, обаче, сервираше за сета и набързо стигна до два сетбола, а грешка на Надал от форхенд сложи край на първата част - 6:1 за 39 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  6:4, 64 минути:

Още в самото начало на втората част Надал па трябваше да спасява точка за пробив. Той се справи, но много скоро се стигна до нова такава, която този път беше реализирана от Джокович след грешка от бекхенд на испанеца и ранен пробив за сърбина. Виждаше, че Рафа трудно можеше да издържа на по-дълги разигравания. Джокович увеличи преднината си до 2:0 гейма след страхотен минаващ форхенд по правата, който му осигури троен гейм-бол, а с пореден отличен сервис той си затвърди пробива за 2:0.

Мъките на Рафа Надал продължаваха, като и началният му удар не му помагаше особено, а бързо Джокович дръпна с 30:0 на посрещане. Последваха, обаче, две грешки на сърбина, които възстановиха паритета в точките, но двойна грешка на Рафа означаваше брейк-бол. Той беше отразен с едно от най-качествените разигравания на испанеца. Умореният Надал обаче сбърка непредизвикано форхенд и се стигна до нова точка за пробив пред Ноле, а сърбинът не се остави шансове на големия си съперник и поведе с два пробива за 3:0. Сърбинът искаше да довърши Надал възможно най-бързо и след два форхенд-уинъра стигна до гейм-бол, което бе реализиран със сервис-мрежа за 4:0.

Все пак Матадорът се разписа и във втория сет, което вдигна публиката на крака. Последва спад в играта на Джокович, а Надал си заслужи нови овации след спечелено разиграване за 15:15. Сърбинът сбърка къса топка за 15:30, а още един неточен форхенд на Ноле даде първи шанс за пробив на Надал, а с двойна грешка брейкът стана факт - 4:2. Всичко това вдъхна увереност на Матадора, който спечели и следващия си гейм, за да стопи изоставането си от Джокович до 3:4. Изведнъж Надал се преобрази и след атрактивна размяна на мрежата стигна до 30:15 при сервис на Джокович, а грешка от бекхенд на сърбина доведе до двоен брейк-бол за испанеца. Ноле отрази първия с невърнат сервис, а на втория не можа да реализира смач и допусна да бъде разминат по невероятен начин от Рафа, който върна и втория пробив – 4:4.

Еуфорията при Надал, може би, му изигра лоша шега, след като в следващия гейм направи няколко неточности и трябваше отново да защитава два брейк-бола. Джокович, обаче, не се възползва от първия си шанс след грешка, а за втория испанеца изпълни сервис-мрежа по отличен начин. Удар с рамката от дъното на корта на Матадора донесе трети шанс за пробив за Ноле, но и сърбинът сбърка по подобен начин, което донесе дюс. Джокович стигна до четвърти брейк-бол след форхенд-уинър по обратния диагонал, последван от отлична къса топка – пробив и 5:4.

Джокович направи отличен форхенд-уинър по обратния диагонал за 30:15, но в следващото разиграване прати топката в аут след подобно изпълнение – 30:30. Последва ретур в аут на Надал означаваше мачбол за Ноле, който завърши мача с ас за крайното 6:1, 6:4 за 1 час и 43 минути игра.