Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си осигури квота за участие на Олимпиадата в Париж 2024, съобщават от БФТ.

Официално участващите в надпреварата на сингъл във френската столица ще бъдат обявени в понеделник, но сметките показват, че първата ракета на страната е направила достатъчно, за да влезе в схемата при жените, срещите от която ще се играят на клей от 27 юли до 4 август.

По регламента на Международната федерация по тенис (ITF), право на участие по ранглиста имат 56 състезателки. В случая бройката ще бъде увеличена на 57, защото Франция няма да използва домакинската си квота, тъй като има две тенисистки в топ 50. В ранглистата в понеделник Томова се очаква да бъде около номер 69 в света, което е близо до рекорда в кариерата й (64-о място). На Олимпийските игри имат право да играят не повече от четири състезателки от една страна. Пред софиянката в момента има десет американки, десет рускини, осем чехкини, пет китайки и пет украинки, което автоматично освобождава 18 места.

До края на седмица Томова може да бъде задмината само от Маяр Шериф (при класиране на четвъртфинал на турнира в Макарска, Хърватия) и една измежду Анна Каролина Шмидлова и Петра Мартич (при спечелване на турнира в Макарска). Шериф обаче няма да заеме квота по ранглиста, тъй като ще се класира като бронзова медалистка от Африканските игри (шампионката Анджела Окутои и сребърната Ламис Абдел Азиз нямат право на участие, тъй като са извън първите 400 в класацията на УTA).

Също по регламент класиране за Париж 2024 може да се търси и с т. нар. "специален ранкинг" за тенисистки, отсъствали дълго поради контузия или бременност. Такъв в момента ползват Анжелик Кербер (Германия, 31), Айла Томлянович (Австралия, 33), Паула Бадоса (Испания, 34), Наоми Осака (Япония, 46), Чжан Шуай (Китай, 48), Ирина Камелия Бегу (Румъния, 49), Лорън Дейвис (САЩ, 59) и Бианка Андрееску (Канада, 64). Чжан и Дейвис не са заплаха заради лимита на състезателки от една страна, а две измежду Кербер, Осака и Андрееску се очаква да получат "уайлд кард" като носителки на титли от Големия шлем. По тази причина в най-лошия вариант Томова ще бъде 56-а в списъка, което ще я класира за Париж.

По този начин софиянката ще стане седмият български играч, участвал на олимпийския турнир по тенис, след Мануела Малеева (1988, бронзов медал), Катерина Малеева (1988, 1992), Магдалена Малеева (1992, 1996, 2004), Елена Пампулова (1992), Цветана Пиронкова (2008, 2012, 2016) и Григор Димитров (2012, 2016).