Диего Шварцман се класира за 1/2-финалите на Ролан Гарос след инфарктна победа в пет сета ( 7-6(1), 5-7, 6(6)-7, 7-6(6), 6-2) срещу един от големите фаворити Доминик Тийм. Мачът предложи много драма и зрелище и със сигурност ще остане в паметта на феновете много дълго време.

Двубоят предложи три тайбрека, които бяха спечелени от аржентинеца. Заключителната част започна с гейм на нула за Шварцман, но Тийм изравним след което двамата си размениха по един гейм за 2-2. Изненадващо за мнозина, на този етап физическите сили на Тийм бяха на привършване и умората му ставаше все по-видима. На обратния полюс бе Шварцман, който летеше по корта и не спираше да тормози опонента си със своята динамична и разнообразна игра.

Аржентиенцът спечели четири поредни гейма и по този начин триумфира в битката, която мнозина фенове и специалисти определят като мача на турнира до момента. На полуфиналите Шварцман може да срещне Рафаел Надал, когото преди няколко седмици победи в два сета на Мастърс турнира в Рим. Това ще се случи ако Матадора победи Яник Синер.