Очакваната с огромен интерес битка в първия кръг при жените на последния за годината турнир от Големия шлем US Open между Серина Уилямс и Мария Шарапова предложи очаквана развръзка. Американката записа 19-а поредна победа над рускинята, а сега беше повече от убедителна - 6:1, 6:1. 

Мнозина очакваха драма в сблъсъка между двете бивши номер едно в света, но такава на корта просто липсваше. След като си размениха по един гейм в началото на първия сет, последва серия от седем поредни части за Уилямс, което предреши и изхода на мача. 

Шарапова, която цяла година се оплаква от болки в рамото, беше бледа сянка на самата себе си, но в интерес на истината тя почти никога не е играла на високо ниво срещу 37-годишната си опонентка. Единствените ѝ две игрови победи над нея са още през 2004 г., когато беше едва 17-годишна, а третият ѝ успех дойде без игра. 

Следващата опонентка на Серина ще бъде 121-та в света Кати МакНали, която изненада мнозина с успеха си в първия кръг над швейцарката Тимеа Бачински, която макар сега да е 89-та в света, в миналото показваше и добри игри. МакНали играе с уайлдкард в Ню Йорк. 

Убедителна победа на кортовете на Флашинг Медоус записа и по-голямата сестра Уилямс. 39-годишната американка отвя 38-та в света китайка Сайсай Джън с 6:1, 6:0 за около час игра. Така тя намери място във втория кръг, където обаче препятствието е далеч по-сериозно - 5-та в схемата Елина Свитолина.