Ашли Барти взе решение през 2014-а година да спре с тениса, за да има достатъчно време да играе крикет. След близо две години отсъствие от кортовете австралийката взе решение да се върне и това й се отплати с доста победи в Тура, а най-вече и с днешната победа в Ролан Гарос- нейна първа титла в Големия шлем.

Номер 8 в схемата на турнира в Париж взе контрола в мача веднага след началото на финала на Ролан Гарос и в нито един момент победата й не стоеше под въпрос. Барти се наложи над 19-годишната чехкиня Маркета Вондроушова с 6:1, 6:3.

"Изиграх един перфектен мач. Особено в края, докато в началото не бях уверена, а по-скоро нервна", заяви шампионката. 

Но въпреки притесненията си, тя поведе с 4:0 в началото, за да покаже, че си е научила урока от четвъртфинала. Барти взе мача с 27 срещу 10 уинъра, а чехкинята така и не намери сили да се съпротивлява през цялото време. Барти носи титла на Австралия на "Ролан Гарос" за първи път от 1973-а година, когато шампионка стана легендарната Маргарет Корт.

А нито 23-годиишната Барти, нито пък Вондроушова бяха играли финал в Големия шлем преди това. Нито пък имаха полуфинал в Шлема до тази седмица.

"Да, разбира се, бях много нервна", заяви Барти пред микрофона след края на мача, който продължи малко над 70 минути.

"Сега вече започвам да осъзнавам! Цялото това приключение тук беше една лудост! Невероятно е, но наистина е така! Треньорът Крейг Тизър, както и целият екип - работихме много, за да стигнем до тази позиция".

"И мога да кажа само, че искам да се насладим на успеха, да се порадваме, да се прегърнем, каза още здравата австралийка.