Финалистът от 2014 г. Кей Нишикори продължава със страхотното си представяне на US Open. Японецът се класира за четвъртфиналите след на пръв поглед лесна победа над ветерана Филип Колшрайбер с 6:3, 6:2, 7:5. 

Германецът се справи в предния кръг с един от младите фаворити за отличието Александър Зверев, но сега не успя да се противопостави на азиатеца. А в първите два сета дори не беше особено конкурентен на 28-годишния си опонент. 

Нишикори започна силно мача, в първия сет поведе с 3:1 с пробив аванс и го задържа до края, за да надделее с 6:3. Във втората част беше дори още по-убедителен и стогна до два пробива, не давайки шанс на съперника да ги върне и след 6:2 и 2:0 сета вече се виждаше като краен победител. 

Но именно в третата част дойдоха и най-големите му проблеми. Той взе подаването на съперника в седмия гейм и го затвърди на свой сервис за 5:3. Очаквано Колшрайбер взе сервис-гейма си, но японецът сервираше за мача. И точно тогава се пропука. 

Германецът изравни за 5:5 и можеше да направи драмата пълна, но не успя да задържи подаването си, след това Нишикори затвърди пробива си и е на четвъртфинал. Там може да срещне Марин Чилич, с когото има стари сметки за уреждане.

Именно от хърватина Нишикори загуби финала преди четири години и не успя да стане първият азиатец с трофей от Големия шлем. За да има повторение на тази битка обаче Чилич трябва да се справи с Давид Гофен.