В нощта на четвъртък срещу петък ще бъде определен финалът в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ за жени. В първия полуфинал от програмата една срещу друга ще се изправят Коко Гоф и Каролина Мухова, а във втория съпернички са Мадисън Кийс и Арина Сабаленка.

Шампионката от Аустрелиън Оупън стигна безкрайно убедително до последните четири в надпреварата при дамите, след като не даде нито сет на Марина Заневска, Джоди Бърадж, Клара Бюрел, Дария Касаткина и Цинуън Джън. Втората в схемата, която от понеделник ще бъде първа ракета в света след отпадането на вече бившата шампионка Ига Швьонтек в осминафиналната фаза, ще играе с представителката на домакините Кийс, която отстрани последователни три поставени тенисистки, включително третата Джесика Пегула и шампионката на Уимбълдън Маркета Вондрушова. Кийс е 17-та в схемата, като игра финал в Ню Йорк през 2017, когато отстъпи на сънародничката си Слоун Стивънс.

Сабаленка води с 2-1 победи в преките сблъсъци, като за последно двете се изправиха една срещу друга на Уимбълдън, където представителката на Беларус спечели в два сета на четвъртфиналите.

В другия спор от полуфиналите, намиращата се в отлична форма Гоф ще се бори за втори финал в турнирите от Големия шлем срещу финалистката от Ролан Гарос Мухова. Чехкинята загуби спора за трофея в Париж от Швьонтек, но също играе силно напоследък, като класирането й за финалната четворка на Флъшинг Медоус не е изненада. 10-та поставена започна с три чисти победи, преди да загуби сет от китайката Синю Уан. След това Мухова спря румънката Сораня Кърстя на четвъртфиналите. Гоф, която загуби финала на Ролан Гарос миналата година, триумфира във Вашингтон и Синсинати преди Ю Ес Оупън, където великолепната й форма продължи, макар и с три трудни победи в първите й четири срещи – тя се нуждаеше от три сета, за да елиминира Лаура Зигемунд, Елизе Мертенс и завърналата се след тригодишно отсъствие Каролин Возняцки. Последва категоричен успех над Остапенко в четвъртфиналите – американката даде само два гейма на бившата шампионка от Откритото на Франция.

Гоф и Мухова имат само един мач помежду си. Той бе съвсем наскоро – преди три седмици, на финала в Синсинати, където чехкинята отстъпи с 3-6, 4-6.

Финалът на US Open при жените е в събота вечер, като се очаква да започне не преди 23:00 часа българско време.