Рафаел Надал винаги е показвал уважение към противниците си и рядко се оправдава след загуба. Така стояха нещата и след вчерашното поражение от Стефанос Циципас на Australian open, допускайки обрат след 6:3, 6:2, 6:7(4), 4:6, 5:7 след 4:05 часа игра.

Getty Images/Gulliver
67 снимки

Испанецът изненада всички с позитивния си подход след поражението, а с това си поведение дори спечели възхищението на един от големите си критици Ник Кирьос.

„Можем да намерим извинения за всичко, най-вече в карантината, която прекарахме в стаите си. Но аз не съм човекът, който ще се оправдава или ще се оплаква за това, което се случи. Просто приемам нещата“, заяви Надал.

„Никога не съм се считал за човек, който няма късмет, без значение от контузиите, които съм имал по време на кариерата си. Смятам, че съм голям късметлия“, добави още той.

„Понякога нещата се получават, друг път не. За жалост, по време на този турнир имах много контузии. Случва се да загубиш мачове от някои от най-добрите играчи в света, както стана и сега. Всеки получава това, което си е заслужил. Това важи и за моята кариера. Имах шансове тук, в Австралия, но не успях да се възползвам от тях. Това е всичко. Не заслужавах повече. Не мога да намеря оправдания – ще кажа само, че не съумях да реализирам възможностите, които имах. Единственото нещо, което мога да направя, е да продължа напред. Пропилях шансовете си, но животът продължава и ще продължа да се боря“, каза още испанецът.

Това негово послание в труден момент накара Ник Кирьос, който преди е използвал груби думи за Надал, да признае качествата на испанеца. Австралиецът сподели видео от пресконференцията на испанеца и добави емотикона с корона.