Петият в основната схема на Australian Open Стефанос Циципас направи мача на живота си срещу 20-кратния шампион в турнирите от Големия Шлем Рафаел Надал. Атинянинът осъществи обрат от 0:2 до 3:2 сета и се класира за третия си 1/2-финал на мейджър и втори в Мелбърн. Там той ще срещне руснака Даниил Медведев.

Това бе едва трети случай, в който Матадора от Манакор допуска пълен ремонт, след като Роджър Федерер прави същото на финала на Мастърса в Маями през 2005, както и Фабио Фонини на US Open 10 години по-късно в третия кръг.

В първите около 90 минути на Rod Laver Arena Рафа дирижираше нещата и изглеждаше в добра позиция да затвори двубоя в три сета. В тези моменти Стефанос имаше огромни трудности да надиграе съперника.

Циципас се представяше по-успешно от мача им в Мелбърн преди две години, в който сепечели само 6 гейма, но въпреки това Надал имаше ясната визия как да контролира срещата, използвайки по приказен начин форхенда си, и карайки съперника да играе постоянно от бекхенд ъгъла си.

Началото бе съпътствано със сравнително лесно спечелени геймове от сервиращите, но при 4:3 ветеранът стигна до първа точка за пробив след добре пласиран ретур в краката на решилия да излезе напред Циципас при 30:30. В критичния момент южният ни съсед изпрати топката от форхенд в мрежата и така брейкът стана факт. След него испанецът взе подаването си и така поведе със сет.

Това повлия на развитието и на втората част, която бе едностранна. В нея манакорецът даде едва 4 точки на свое подаване, проби още в началото, след което и в петия гейм, за да стигне до успеха след още два сервис гейма, в които даде само една точка на световния №6.

В началото на третия сет Циципас стори първото, което зависеше от него - да укроти играта на начален удар. Всичко това доведе до един доста интересен сет, в който двамата не даваха никакъв шанс на съперника на посрещане. Надал продължи да бъде по-убедителният - в първите си пет сервис гейма той не даде нито точка на опонента. Гъркът от своя страна също си взимаше подаванията и така закономерно се стигна до тайбрек. В него първият минипробив бе за олимпийския шампион от 2008 годоина, но той бе върнат след нехарактерна грешка от смаш.. Надал направи още една такава грешка при 3:4, след което Циципас реализира още първия сетбол за 7:4 след сет, в който направи 4 непредизвикани грешки спрямо 11 на Рафаел.

В тези три изиграни сета Циципас не бе стигнал до нито една точка за пробив, но това бързо се промени в четвъртата част, в която той имаше осезаемо преимущество на корта. Ударите му станаха по-дълбоки, взимаше топката рано след отскока и Надал трудно отговаряше на промяната. Испанецът спаси три точки за пробив, мина през още един много сложен гейм, но закономерното се случи при 4:4, когато сбърка форхенда си при брейкбол и така позволи на Циципас да сервира за сета при 5:4. Той не трепна и с гейм на 15 прати сблъсъка в решителна пета част.

В нея гъркът запази високото си ранище на действие, като в първите си четири сервис гейма отпусна само 3 точки. Рафа сервираше първи, което му даваше привидно психологическото предимство, но Циципас продължи да играе почти безпогрешен тенис, докато в 11-ия гейм Надал направи серия от непредизвикани грешки и след пробив на 0 Стефанос сервираше за спечелване на мача. Геймът обаче не мина без драма. Набързо се стигна до 0:30, а 13-кратният шампион от "Ролан Гарос" пропусна и минаващ удар за 0:40. Циципас стигна до мачбол, при който съперникът му бе много стабилен и изчака грешка. При втория такъв пък Рафа направи ретур уинър. Стигна се и до брейкбол след удар с рамката на гърка, който отново не показа колебания, спечели следващото разиграване и стигна до трети мачбол, при който с блестящ удар по правата от форхенд сложи точка на спора.