Бившият номер едно в света Новак Джокович намери място на четвъртфиналите на последния за годината турнир от Големия шлем US Open. Победителят в Уимбълдън стигна до тази фаза след победа над португалеца Жоао Соуса с 3:0 сета (6:3, 6:4, 6:3). 

Ноле имаше предимство през целия мач, като най-големите му трудности бяха свързани с жегата в Ню Йорк. Заради нея той взе няколко прекъсвания, върна се дори и до съблекалнята, но нямаше физически проблеми и спечели битката. 

В първия сет от самото начало сърбинът наложи волята си. Той направи ранен пробив още в третия гейм, затвърди го и продължи да играе отчайващо за съперника, затвърждавайки триумфа си в тази част с нов пробив в последния гейм и затвори всичко при 6:3. 

Най-големите трудности за съперника Соуса създаде във втората част. Португалецът проби в третия гейм, но не успя да задържи този аванс, защото Ноле веднага взе подаването му. Двамата сервираха добре до края на сета и пак в последния момент Джокера сътвори пробив и затвори при 6:4 и 2:0 сета. 

След това се прибра в съблекалните за кратка пауза заради жегата, но това не наруши ритъма му. В третата част всичко вървеше гейм за гейм без точки за пробив и отново до самия ѝ край. В осмия гейм Джокович реализира така важния пробив за 5:3, после на свой сервис затвори мача и е на четвъртфинал. 

Там се очертава голям мач с Роджър Федерер, когото победи на финала в Синсинати в навечерието на US Open и сътвори своя Мастърс-шлем, печелейки титлите от всичките 9 турнира от веригата. Но за да може Маестрото да търси реванш от него, ще трябва да се справи първо с австралиеца Джон Милман в късния мач от мъжката програма на централния корт в Ню Йорк.