Нашумялата дисквалификация на водача в световната ранглиста Новак Джокович на Откритото първенство на Съединените щати набира все по-голяма известност както отвъд океана, така и в останалия свят. За мнозина това действие на турнирните организатори може да се стори прекалено строго, но подобни случки изобщо не са прецедент в мъжкия тенис, нито пък за такива, които са №1 в света.

12 снимки

През последните 30 години има още 4 примера. Първият датира от 1/8-финалите на Откритото първенство на Австралия през 1990-а, когато всеизвестният с необуздания си характер притежател на 7 титли от Големия шлем и бивш №1 в света Джон Макенроу е отстранен заради псувни по адрес на съдията на стола, супервайзора и страничен рефер, което се явява третото му и фатално нарушение в двубоя, тъй като по-рано се е заял със странична арбитърка, а след това е хвърлил на земята ракетата си. По-късно е глобен с 6500 долара.

Пет години по-късно на Уимбълдън в мач от първия кръг на двойковия турнир легендата на британския тенис Тим Хенман без да иска наранява момиче, което подава топките. Това се случва в миг на ярост след загубена точка на мрежата в тайбрека на четвъртия сет срещу Джеф Таранго и Хенрик Холм, когато англичанинът удря топката, но тя злощастно среща детето. Следва служебна загуба за него и партньора му Джеръми Бейтс заради неспортсменско поведение.

През новия век по време на финала на Куйнс Клъб в Лондон през 2012-а срещу Марин Чилич, шампионът от Финалите на АТП за 2005 година Давид Налбандян губи точка и секунди по-късно изритва предпазната стена на столчето на единия от страничните съдии, която се чупи и отваря рана на крака на арбитъра. Протоколът за нараняване на официално лице на турнира е спазен и аржентинецът автоматично губи спора за трофея.

Най-скорошният такъв скандал става по време на неофициалното световно първенство купа "Дейвис", а в ролята на главен "антагонист" влиза канадецът от руски произход Денис Шаповалов. След сгрешен бекхенд в аут срещу Кайл Едмънд от първия кръг на надпреварата, младокът изважда топка от джоба си и силно я удря настрани. За негово огромно нещастие тя попада под лявото око на главния съдия на стола Арно Габас, който получава фрактура на орбиталната кост и бива опериран, за да се възстанови. Сценарият е същият - директна дисквалификация за Шаповалов и канадския отбор.

Джокович вече се разкая и се извини, но той, както и гореспоменатите му колеги от миналото също са съжалявали за стореното. Ала западният ни съсед трябва да си даде сметка, че всяко необмислено действие си има последствия, без значение на кое място в ранглистата си, колко титли имаш и как се казваш.