2020 година ни предложи какви ли не фрапиращи неща, които не се бяха случвали от отдавна. Точно такава случка обаче стана преди минути, след като световният №1 в тениса Новак Джокович бе дисквалифициран на фаза 1/8-финал на US Open, след като в двубоя си срещу Пабло Кареньо Буста неволно изстреля топка в лицето на една от страничните подавачки на топки. Веднага щом разбра за инцидента, Ноле се притече на помощ и се извини.

Това се случи, след като сърбинът бе пробит за 6:5,в полза на испанеца в първия сет. За отбелязване е, че по-рано в мача имаше още един случай на пратена на посоки топка от трикратния шампион в Ню Йорк, но тогава никой не бе улучен.

12 снимки

Протоколът и правилата в такива случаи са непреклонни, и ако волно или неволно даден състезател нарани официално лице на турнира, следва отстраняване.

Това обаче не е прецедент. През 2012 година Давид Налбандян бе дисквалифициран от турнира Куйнс клъб в Лондон, след като ритна в миг на раздразнение след загубена точка столчето, където стоеше страничен съдия.

Нравът на Джокера е буен от години насам и често му се случва да си изпуска нервите чрез нелицеприятни думи или хвърлена ракета. Преди 4 лета на Ролан Гарос срещу Томаш Бердих Новак стори именно това, но тогава му се размина, защото ракетата не улучи никого.