По изключително болезнен и тежък начин бе спрян пътят на Григор Димитров към финала на US Open 2019. Най-добрият тенисист на България преклони глава с 0:3 сета от поставения под №5 в света руснак Даниил Медведев в страхотен трилър, който се яви първи полуфинал на Отркитото първенство на САЩ. Мачът приключи за малко над два часа и половина, а в отделните части резултатът бе 6:7(5), 4:6, 3:6 за родения в Москва състезател. Срещата се игра през цялото време на затворен покрив, след като времето в Ню Йорк не позволяваше да се играе на отворен корт, тъй като валеше буря и духаше много сериозен вятър на Източното крайбрежие в САЩ.

Макар тежката и брутална загуба, сполетяла българина, представянето му на последния турнир на Големия шлем не бива да бъде пренебрегвано, след като Гришо изигра наистина силни и стойностни мачове в Ню Йорк. С достигането си до полуфиналната фаза българинът Григор Димитров се завърна в Топ 25, след като вече има 1912 точки, премествайки се от №78.

Първият сет бе изключително изравнен и играта, предоставена от двамата бе много нервна. Това наглед бе нормално, след като и двамата се бореха за първи път на място във финалния мач на турнир от Големия шлем. Частта започна с пробив на Медведев, но два гейма по-късно Григор върна брейка на опонента, за да продължи сетът с изравнените си отигравания. Българинът стигна до точка за пробив при 3:4, но не успя, за да влезе мачът в тайбрек, който изобилстваше от грешки за сервиращите. Е, с една повече направи Гришо, който сдаде първия сет.

Втората част стартира пък с пробив за българина, който обаче на бърза ръка го пропиля, а също така дори в четвъртия гейм „подари” подаването си след серия от грешки, които не биваше да допуска. Българинът се събра и стигна до четири брейкбола в петия гейм, като при последния си шанс изравни резултата, но в десетата част Медведев надделя с воля и упоритост и затвори частта при 6:4 и 2:0 сета.

Финалистът Медведев: Не вярвам, че съм на финал

За огромно съжаление за Григор третият сет се разви точно по вкуса на новия №4 в света Медведев. Българинът взе лесно своето първо подаване, но при второто си „сдаде” сервиса на опонента, за да може Медведев да вземе предимство. Същевременно руснакът регистрира убийствените 80% на спечелени точки при втори сервис в последната част, което на практика тотално обезвери и сломи българския атлет. Гришо отрази при 3:5 два мачбола на съперника, но при последвалия сервис-гейм Медведев бе достатъчно точен в преценката си на корта и затвори мача след 2 часа и 41 минути игра.

91 снимки

Срещата в развитие можехте да следите по-надолу в текста


Григор Димитров - Даниил Медведев 5:7(5), 4:6, 3:6

Сет 3:

3:6 Мач! Първата ракета на Русия ще играе на финал от турнир от Големия шлем след успех в три сета над българина Григор Димитров.

3:5 Григор Димитров успя да отрази два мачбола на руснака при свой сервис и със здрава психика и воля удължи още мача, поставяйки под известно напрежение съперника си.

2:5 Българинът направи безобразна грешка при 40:30 и втори сервис на руснака, след като профука страхотен шанс да изравни резултата и да постави под напрежение опонента си.

2:4 Сравнително лековато българският тенисист съумя да спечели подаването си, макар при 40:0 руснакът да направи страхотно отиграване, но след това Гришо взе сервиса си.

1:4 С мощен сервис в средата на полето Медведев затвърди пробива си и дръпна в резултата с три гейма в третия сет.

1:3 Пробив! Геймът се разви точно по вкуса на руснака, който с дългите и протяжни от негова страна разигравания накараха българинът да сбърка. Двойна грешка пък прати направи така, че последваха два брейкбола, като първият още бе спечелен и Медведев проби.

1:2 На няколко пъти в гейма Григор имаше шанса да накаже опонента си, но с безупречни връщания на топката, специалитет на руснака, чийто много топ-тенисисти биха му завидяли, направиха така, че българинът трябваше да догонва при 40:30. Това се оказа трудна задача и Медведев взе подаването си.

1:1 С изключителна спортна злоба и агресия Григор Димитров приключи втория гейм в своя полза, след като направи пореден нулев гейм на своя актив.

0:1 На бърза ръка Медведев откри резултата в третия сет, след като с търпеливост си взе подаването без особено напрежение.


Сет 2:

4:6 Пробив! Двамата тенисисти продължиха с висококачествения тенис в Ню Йорк. Геймът стигна до 30:30, когато българинът пласира по-лек сервис, но за сметка на това Даниил го сбърка. Последва голямо разиграване между двамата, но Григор отпрати топката към втория етаж на трибуните и се стигна до 40:40. Последва титанична точка между състезателите, като Григор бе по-дейният в разиграването и с тежък смач взе превес. Ново дълго разиграване завърши в актива на руснака след невероятно воле на Медведев. За огромно съжаление сетът приключи с късен пробив за руснака, за да поведе с 2:0.

4:5 Мощно "Да" огласи корта в Ню Йорк, след като Григор върна наглед безнадежден удар на руснака, правейки 15:15. Медведев дръпна в резултата, но с излизане на мрежата сам усложни ситуацията си, за да може Григор да намери начин да го "простреля" за сетен път, когато руснакът е близо до неговата половина. С бърза игра от Григор от основната линия, то българинът атакува остро опонента, който стоеше далеч зад своята основна линия. Така се стигна до дълга топка, пратена от руснака. Все пак Медведев стигна до предимство, което бе спасено магично от нашия тенисист, след като с блок-воле на мрежата прикани опонента на мрежата. Последва прехвърлящ удар, който прекрати точката - равенство. На края в гейма станахме свидетели на жестоки разигравания между двамата, след като и двамата показаха прекрасни удари и разигравания, което приляга на един полуфинал на последния турнир от Големия шлем. След два добри сервиса обаче Медведев спечели много дългия гейм.

4:4 В осмия гейм станахме свидетели на най-дългото разираване в срещата - 33 удара, което за щастие бе спечелено от Григор Димитров при 15:15. Медведев извади следващата топка аут, зад основната линия и с форхенд-аут по диагонала от руснака геймът отиде за българина.

3:4 Григор опита да бъде крайно агресивен във "фаталния" седми гейм, но за негово съжаление ударите му свършваха на сантиметри край линиите. Това споходи шанса за Медведев да приключи частта.

3:3 При 15:30 за руснака Григор направи смач-забивка, с който изравни резултата на централния корт в Ню Йорк. Медведев съумя да сбърка остър форхенд на Григор и българинът с феноменално изпълнение по правата изравни резултата.

2:3 Пробив за Гришо! Медведев допусна грешка при преценката си за отиграване на топка след средата на корта, а Гришо дръпна с 0:30. Последва помощ от мрежата за българина, за да може Димитров да има три брейкбола. При първия Медведев композира страхотна атака, след като не остави шанс на българина - 15:40. Григор опита къса топка по диагонала, което се оказа грешно решение и 30:40. И с лошо взето решение геймът стигна до „deuce”. Все пак нашият стигна до четвърти брейкбол, а Медведев сервира на втори сервис. Със страхотен сечен бекхенд Гришо свали топката ниско, а Медведев я вдигна, за да може форхенда на Григор да влети в полето на руснака като бърз влак малка гара.

1:3 Пробив! Четвъртият гейм бе доста разнопосочен в хода на разиграването му, след като българинът съумя да сбърка наглед елементарна топка на мрежата и Медведев поддържаше напрежението до самия край. При 40:30 руснакът направи добра защита и по диагонала ускори топката, за да изравни резултата. Дойде оспорване при 40:40, което се оказа пагубно за нашия тенисист и видяхме точка за пробив за руснака. Медведев сбърка форхенд от основната линия и резултатът пак стана 40:40. С две поредни точки и с лекота, записани две точки, Медведев направи така, че направи първия си пробив в гейма.

1:2 Даниил Медведев продължи с наказателната акция към родния тенисист, но Григор спря серията му от седем поредни точки, за да направи 40:15. Последва дълбок форхенд зад основната линия към полето на руснака, която се оказа прекрасна - 40:30. Сгрешен форхенд по диагонала прати гейма в актива на Медведев.

1:1 Пробив! Даниил Медведев се съвзе набързо от шокиращия дебютен гейм и стигна до три възможности за пробив при сервиса на Григор. Още при първата обаче Димитров сбърка и резултатът бе изравнен.

1:0 Пробив за Гришо! Григор опитваше да връща всичко, с което Медведев опита да го изненада в хода на дебютния гейм на втория сет. Донякъде се получи, след като направи резултата 40:30. Сгрешен бекхенд за Медведев изравни резултата - 40:40, на "Артър Аш". Българинът направи непредизвикана грешка от основната линия, но последва доминантно за него разиграване, което бе завършено със смач - ново равенство. Дойде чудесна защита от българина, за да може руснакът да сбърка воле от мрежата и първи шанс за брейк във втория сет. И той стана факт, след като №5 в света изкара топката аут в наглед безобидна за него ситуация.


Сет 1:

Тайбрек: Григор стартира прекрасно тайбрека, след като вкара прелестен свой сервис, след което дойде стоп-воле от мрежата, което разочарова руснака. При първия сервис на Медведев Гришо бе агресивен, но за съжаление форхенда му спря в мрежата - 1:2 за българина. С грешно оспорване и сбъркан форхенд от основната линия руснакът взе превес с един мини-пробив. Медведев сам върна пробива си актив, след като направи петата си двойна грешка. За съжаление при последвалото подаване Григор направи първата си двойна грешка в сета, и то във възможно най-неподходящия момент. Все пак второто подаване направи така, че Медведев пресили форхенд от основната линия и резултатът стана 5:4 за руснака. Нервите продължиха с оказването на страшен натиск върху двамата и Медведев сбърка - 5:5. Удобна топка за Григор, но вместо да завърши разиграването направи така, че я спря в мрежата - сетбол за Медведев. За съжаление сетът приключи безславно за нашия тенисист и сетът отиде в сметката на руснака.

6:6 Григор върна ниско топката при първия севрис на Медведев, но височината на руснака в този случай не помогна и той прати топката в мрежата. Последва брутално добър сервис от Медведев за 15:15. Григор атакува със зловещ форхенд към крайната линия, но Медведев някак върна кълбото в полето на българина и я залепи на линията, за да поведе - 30:15. Димитров продължи да бъде агресивен от основната линия, но за негово съжаление прекрасен удар излезе аут. Григор нямаше право да оспорва повече отсъждания на съдията, което бе лошо за него в този миг. Дойде двойна грешка, която бе четвърта в мача от руснака - 40:30 и с необмислено действие Медведев прати топката аут за 40:40. Димитров стигна до мачбол след серия от грешки на №5 в света. Медведев достави сервиса на своя втори сервис и с перфектен втори удар в разиграването изравни. Видяхме и сервис с 202 км/ч за руснака, но Григор направи така, че резултатът пак бе равен, но за съжаление с непредизвикана грешка Гришо с мрежата прати топката аут.

6:5 Григор продължи с опустошителните си сервиси, което направи руснака безпомощен на най-голямата тенис арена. С прекрасен сечен-сервис нашият тенисист направи така, че си осигури минимум тайбрек в първия сет от мача.

5:5 Макар за сетен път да имаше проблеми с пласирането на първия си сервис, Медведев разчиташе много на своето второ подаване, което му донесе в крайна сметка нужен успех в десетия гейм.

5:4 Нулев гейм за Григор Димитров в деветата част, след като сервирането му бе отлично и с лекота "сгази" съпротивата на родения в Москва руски тенисист.

Легендата в ските - Линдзи Вон, гледа на живо дуела между българина и руснака.

4:4 Осмият гейм беше поредният, който бе изключително завързан, но при 40:30 лентата на мрежата се оказа верен приятел на Медведев, за да може топката да падне току пред нея и геймът да отлети в сметката на руснака.

4:3 Григор загуби първия си сервис, но с решимост и бекхенд по правата хвана в крачка опонента и изравни – 15:15. С удар-слайс към форхенда на Медведев Григор се справи с критичното 15:30 и изравни. Последва ново дълго разиграване, в което Григор опита форхенд на късия диагонал, който се оказа аут. При оспоравенето това се доказа –брейкбол за руснака. Прекрасен сервис на Гришо спря опита на Медведев за пробив. Гениална къса топка от основната линия на Гришо се оказа спечелена, и то в много важен момент, последва ас и гейм за Григор Димитров.

3:3 Медведев успя да спре серията на Григор и с прелестен сервис-гейм изравни резултата на „Артър Аш Стейдиъм”.

3:2 Григор продължи със солидните си сервиси и с два кик-сервиса спря желанието на Медведев за нещо в гейма, макар руснакът да смени ракетата си, за да опита да сложи край на устрема, показан от българина.

2:2 Пробив! Григор Димитров съумя да неутрализира сервиса на Даниил Медведев и с умела и спокойна игра от основната линия си набави нужните точки. В последната Медведев излезе на мрежата след воле от средата на корта, но вместо това Григор прати блестящ форхенд по диагонала, за да вземе подаването му.

1:2 Григор „намери” своя първи сервис и дори успя да се отпусне, за да разнообрази атаките си, което му донесе успех и взимане на първи гейм в мача.

0:2 Медведев „на бърза ръка” направи две двойни грешки, за да може Григор да поведе с 30:15 при подаването на опонента си. С прекрсен бекхенд от основната линия, от неудобна позиция, Григор „сложи” топката на основната линия, за да я прати в краката на руснака. Последва грешка в мрежата. Григор атакува моментално мрежата, но с бекхенд Медведев направи прелестен минаващ и намали 30:40. Руснакът реализира два страхотни сервиса и взе преимущество, за да затвори гейма.

0:1 Пробив! Срещата стартира много предпазливо с дълго разиграване. Григор направи две грешки, направили резултата 0:30 за руснака. С нови две грешки Гришо направи така, че сервисът му бе взет.

Преди мача;

За да стигне дотук, роденият в Хасково българин елиминира носителя на 20 титли от Големия шлем – Роджър Федерер, в петсетова битка. Григор е най-ниско ранкираният състезател, достигнал до ½-финал на турнир от Големия шлем (извън US Open) от Райнер Шутлер насам, който през 2008 година стига до тази фаза на Уимбълдън като 94-и в света. В Ню Йорк за последно това е правено от петкратния шампион – Джими Конърс през 1991 година, когато е на 39 години и заема 174-ото място в световната ранглиста.

С достигането си до полуфиналите Григор Димитров си осигури завръщане в Топ 25 на тениса, което е огромен напредък, след като стартира надпреварата от №78. Ако достигне до финалната среща Григор ще влезе в Топ 15 в света. 

Това е участие за трети път на Гришо в полуфинален мач от Големия шлем, след като през 2014-а загуби от Новак Джокович на Уимбълдън, а три години по-късно преклони глава от Рафаел Надал на Australian Open 2017. Двамата с Медведев са се срещали два пъти досега, като са разменили по една победа помежду си.

От другата страна на корта ще стои един от най-постоянните тенисисти през календарната 2019-а година Даниил Медведев. Руснакът показва огромно израстване в хода на годината, а също така спечели турнира в България от сериите 250 – Sofia Open 2019. Факт е, че руснакът се бори с няколко травми от старта на Откритото първенство на САЩ, като дори се наложи намеса от медицинско лице по време на един от мачовете му, за да може да бъде третирано лявото му бедро.

Пътят на двамата до финала:

  • Григор Димитров - победа срещу Андреа Сепи с 3:2, служебна победа срещу Борна Чорич, победа срещу Камил Маиржак с 3:0, победа с 3:0 срещу Алекс де Минор.
  • Даниил Медведев - победа с 3:0 над Прайнеш Гунесваран, победа в четири сета над Уго Делиен, пак в четири сета успех срещу Фелисиано Лопес, 3:1 срещу Доминик Копфер, 3:1 срещу Стан Вавринка.

Още по темата:

Великан! Хищният лъв Гришо разкъса великия Федерер!

От шампион в София до топ 4 на US Open или как Медведев се превърна в най-силния играч

Григор с любопитни подробности след мача с Крал Роджър

От неудачник до великан, или просто Григор Димитров

Гришо украси с герба на България ракетата си за полуфинала с Медведев