Макар и на 36 години, великият Роджър Федерер продължава да показва страхотна форма и да гази съперниците си на Аустрелиън Оупън. Поредната му жертва беше 80-ият в света унгарец Мартон Фучович. 

Швейцарският Маестро мина с лекота през това препятствие за малко повече от два часа на "Род Лейвър Арина" в Мелбърн и го отвя повече от убедително с 3:0 сета. В отделните части резултатът беше 6:4, 7:6, 6:2. 

Неособено познатият Фучович, който е играл срещу България за Купа Дейвис, даде всичко от себе си, но така и не успя да се противопостави на класата на един от най-великите тенисисти за всички времена. Той му даде отпор във втория сет, но загуби и него в тайбрек, за да се прости с всякакви възможности дори за сет на своя смета. 

Иначе Федерер загатна още в първия сет, че няма да остави нищо на случайността. В него сервисът на швейцареца беше перфектно оръжие, като даде само пет точки на съперника си при собствено подаване. И на свой ред чакаше шансовете да го пробие и да реши всичко. 

Първите от тях дойдоха в шестия гейм, но тогава унгарецът се справи от 0:40 и след няколко равенства спаси пробива. Но нямаше какво да направи в десетия гейм. Тогава Федерер реализира първия си сетбол и поведе с 1:0 сета. 

Втората част беше най-оспорвана. В нея сервисът на Федерер продължаваше да е безпощадно оръжие и този път той ограничи още повече Фучович на собствено подаване, давайки му да направи само три точки. Унгарецът също разчиташе на подаването си и макар да спаси общо три брейкбола - два в 4-ия и един в 12-ия гейм - успя да доведе нещата до тайбрек. 

Там обаче класата си каза думата и Маестрото безпогрешно го спечели със 7:3 и доведе нещата до спокоен трети сет. В него силите на Фучович свършиха, особено след като допусна пробив още в първото си подаване.

Впоследствие Федерер направи още един пробив и след 6:2 в третата част затвори и мача в своя полза. Трябва да се отбележи, че за цял мач швейцарецът даде едва 13 (!) точки на свой сервис на съперника си, без да броим тайбрека, в който изпусна още една. Така той се класира за четвъртфиналите, където го чака Томаш Бердих.