Последният турнир от Големия шлем за годината US Open започна само преди броени часове, а първата изненада в мъжката схема вече е факт. Давид Ферер, двукратен полуфиналист в Ню Йорк и 21-и поставен в схемата, изхвърча от надпреварата още в първия кръг. 

35-годишният испанец беше елиминиран в четири сета от квалификанта Михаил Кукушкин. Казахстанецът, който е едва 103-и в света, навакса изоставане от един сет и впоследствие смачка съперника си. 

В отделните части резултатът беше 4:6, 6:3, 6:2, 6:1 в полза на победителя, като двамата престояха на корта 165 минути. В тях Ферер беше на висота само в първата част, която беше и най-интересната. Тя беше решена от пробив на испанеца в седмия гейм. 

След това Кукушкин установи контрол над събитията на корта, реализира съответно един, два и три пробива в следващите три сета и се поздрави с победата, поднасяйки първата голяма изненада на Флашинг Медоус. 

Така той си осигури среща във втория кръг с руснака Евгений Донской, един от малцината този сезон, които успяха да победят Роджър Федерер. Сега той имаше лесната задача да се справи с австриеца Андреас Хайдер-Мауер, който се отказа във втория сет заради травма. 

Изненади нямаше в мачовете на други двама от високопоставените в схемата. Победителят от 2014 г. и пети поставен тази година Марин Чилич срещна известни затруднения, но се справи с американеца Тенис Сандгрен. 

Хърватинът загуби сет и показа, че все още не е напълно възстановен от травмата в адукторите, но в крайна сметка не се получи изненада. Той надделя с 6:4, 6:3, 3:6, 6:3 и си осигури среща с германеца Флориан Майер, който отстрани бразилеца Роджерио Дутра-Силва. 

От скритите фаворити в Ню Йорк напред продължава и Джон Иснър. Представителят на домакините надделя с 3:1 сета (6:1, 6:3, 4:6, 6:3) над французина Пиер-Юг Ербер и така 10-ият поставен в схемата ще играе с корееца Хьон Чун във втория кръг.