Рафаел Надал надделя по безапелационен начин над Роджър Федерер в полуфиналния сблъсък между двамата на Ролан Гарос. Испанецът се наложи с 3-0 гейма (6:3, 6:4, 6:2) и се класира за финала на турнира. Там Надал ще се изправи срещу победителя от двойата Новак Джокович – Доминик Тийм.

Двубоят, който се игра на централния корт "Филип Шатрие", продължи 2 часа и 25 минути, като премина при непрестанен силен вятър и лек ръмеж.

Неприятните атмосферни условия определено затрудниха и двамата играчи, но испанецът бе този, който се адаптира по-добре към тях.

Надал бързо поведе в резултата с 3:0 гейма, но Федерер върна пробива, за да намали до 2:3. Последва нов пробив на Надал за 4:2, който реши изхода на първия сет в полза на испанеца.

Най-интересен се оказа вторият сет, в който Федерер поведе с 2:0 гейма, но веднага след това допусна да загуби сервис гейма и Надал изравни при 2:2.

Двамата си размениха по още две подавания, за да се стигне до деветия гейм, който се оказа и преломният в мача. В него Федерер поведе с 40:0, но въпреки това не успя да го спечели. Надал наниза пет последователни точки, проби, а малко след това взе и сета с 6:4.

Това обезкуражи швейцареца и в третия сет той не успя да окаже съпротива на съперника си. Надал спечели 5 последователни гейма, за да поведе с 5:1 и след почти 150 минути игра да затвори мача.

Във финала, който трябва да се играе в неделя, Надал ще играе с победителя от втория полуфинал, в който водачът в основната схема Новак Джокович (Сърбия) ще играе с миналогодишния финалист Доминик Тийм (Австрия).

Развитието на двубоя:

14:05 Начало на мача. Рафаел Надал сервира. 

0:1 Труден сервис гейм за Надал, който в крайна сметка успява да спаси пробив и да спечели подаването си. На корта в Париж духа доста силен вятър, който сериозно затруднява двамата тенисисти. 

0:2 Пробив! Още във втория гейм Надал показва класата си и успява да постигне първи пробив в мача. Федерер успя да отрази две точки, но при третата си възможност Надал не сгреши.

0:3 Лесен гейм за испанеца, който затвърждава пробива си и повежда с 3:0.

1:3 Първи гейм в полза на Роджър Федерер, който този път печели подаването си без проблеми. Швейцарецът даде само точка на Надал и намали преднината му.  

2:3 Пробив! Федерер успява да върне пробива и завързва интригата в сета.  Надал бе на само точка от това да поведе с 4:1, но въпреки това швейцарецът съумя да измъкне успеха в този гейм и да намали пасива си.

2:4 Пробив! Труден и тежък сервис гейм за Федерер, който не успява да затвърди пробива си и на свой ред допуска нов. Надал успя да пробие и да затвори гейма от шестия си опит.

2:5 Лесен гейм за Надал, който даде само две точки на своя противник.

3:5 Безапелационен Федерер. Швейцарецът печели подаването си на 0.

3:6 Надал, който сервираше за гейма, допусна грешка при първото разиграване „благодарение” на вятъра и прахоляка, вдигнал се от корта. След като прахът се оталожи се стигна до 30:30, за да дойде първият сетбол, от който Надал не се възползва. Все пак при втория си опит испанецът успя и затвори сета при 6:3. Първият сет продължи 51 минути.

ВТОРИ СЕТ

1:0 Федерер сервира във втория сет. Швейцарецът поведе бързо, но Надал съумя да стигне до 30-30. Все пак Федерер показа здрави нерви и успя да спечели подаването си и да поведе във втория сет.

2:0 Пробив! Федерер успява да пробие след доста оспорван гейм. Добрата новина е, че слънцето изгрява на корт "Филип Шатрие", докато вятърът като че ли утихва. 

2:1 Пробив! Отлична игра на Надал, който незабавно връща пробива, макар и трудно. Испанецът имаше две възможности да завърши гейма, но допусна изравняване до 40-40. В крайна сметка обаче Надал успя да си осигури победата в частта от третия опит.

2:2 Този път испанецът печели далеч по-лесно подаването си и изравнява.

3:2 Федерер повежда отново, след като даде само точка на противника си.

4:4 След размяна на два бързи гейма се стигна и до първата двойна грешка в мача до този момент. Надал сгреши, за да се стигне до 30:30, но след това не допусна изненада и успя да затвори гейма.

4:5 Пробив. Колеблива игра от федерер, който пропуля аванс от 40-0 и допусна пробив.

4:6 Забележителен гейм за Надал, който го печели на 0 и така повежда с 2:0 сета.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 Труден гейм за Федерер, който все пак швейцарецът успява да завърши успешно. 7

1:1 Безупречен Надал. Печели подаването си на 0.

1:2 Пробив! Надал се устремява към успеха и в третия гейм, а с това и в мача. Испанецът пробива своя съперник и повежда.

1:3 След цели 27 удара, Надал успя да поведе с 30-0. Стигна се до изравняване на резултата, но все пак испанецът не допусна изненада и затвори подаването си.

1:4 Втори пробив за Надал в гейма.

1:5 Роджър Федерер дава най-доброто от себе си, но Надал показва изключително ниво. 

2:5 Гейм на за Федерер, който печели подаването си.

2:6 Без изненада! Рафаел Надал е първият финалист на Ролан Гарос 2019!

Роджър срещу Надал: Ще бъда безстрашен срещу Рафа

Отново Федерер срещу Надал на Ролан Гарос 2019