Великият Роджър Федерер отново е на финал на любимия си турнир. Маестрото стигна до последната битка на Уимбълдън, след като се справи с Томаш Бердих на предпоследното стъпало по пътя към директния спор за титлата. 

Швейцарецът ще излезе за 102-ия си мач на тревата в Лондон в неделя, с което ще изравни рекорда на легендата Джими Конърс по брой мачове на тази надпревара. За да се случи това, той надделя със 7:6, 7:6, 6:4 над чешкия си опонент. 

Чилич сложи край на мечтата на екзекутора на шампиона

Федерер ще играе за рекорден 11-и път на финал на Уимбълдън, като ще се надява да спечели трофея за осми път. Ако го стори, ще стане едноличен лидер по този показател с осем, след като досега дели първото място с Пийт Сампрас. 

Негов съперник на финала ще бъде намиращият се в страхотна форма Марин Чилич. Хърватинът за първи път стига до това стъпало в кариерата си. Той досега има една победа в седем мача с Маестрото, но тя е на полуфинала на US Open през 2014 г., а впоследствие спечели и единствената си титла от Големия шлем тогава. 

Маги Малеева с първа победа в турнира на легендите на Уимбълдън

Двамата са се срещали досега само веднъж на Уимбълдън. Това се случи на четвъртфиналите на турнира миналата година, но тогава Чилич пропиля с лека ръка три мачбола. Впоследствие швейцарецът загуби на полуфинала от Милош Раонич, а впоследствие не изигра нито един мач до края на 2016 г. заради травма в коляното. 

Първият сет на мача между Федерер и Бердих предложи доста равностойна битка, като все пак лекото предимство беше за бившия номер едно. Той пропиля ранна възможност за пробив, но все пак успя да вземе подаването на съперника си за 3:2. Но предимството му не се застоя дълго, защото чехът взе сервис-гейма му за 4:4. 

Чилич: Мога да спечеля Уимбълдън

Впоследствие Бердих спаси два брейкбола на свое подаване в 12-ия гейм и всичко в сета трябваше да се реши с тайбрек. В него швейцарецът дръпна отрано и въпреки едно колебания в средата на тайбрека, успя да го затвори в своя полза със 7:4 и поведе с 1:0 части. 

Втората част беше също толкова равностойна. Двамата имаха по няколко шанса да решат всичко по-рано с пробив в подаването на съперника, но не се възползваха и пак се стигна до тайбрек. В него Федерер дръпна с 5:1, допусна един минипробив, но нямаше повече колебания и пак затвори частта след 7:4, но вече резултатът в сетовете набъбна на 2:0 в негова полза. 

Джокович обмисля дълга почивка след Уимбълдън

Така се стигна до третия сет, в който развръзката дойде в средата му. Първо Федерер изпусна възможност за пробив в петия гейм и в крайна сметка Бердих го записа на своята сметка. В следващия гейм чехът на свой ред имаше два шанса да вземе подаването на съперника си, но не се възползва от тях. 

Така дойде развръзката в седмия гейм. Тогава Маестрото стигна до нова възможност за пробив, но този път нямаше колебания и я записа на сметката си. Така той дръпна с 4:3, впоследствие удържа подаването си, както се случи във всички геймове до края на сета. Така след 6:4 в своя полза Федерер стигна до 11-ия си финал на Уимбълдън и в неделя може да бъде коронясан с 8-а титла в Лондон и общо 19-а от Големия шлем. Но съперникът на финала е коварен и няма да се даде лесно.