Приказката на убиеца на шампионите на Уимбълдън в последните сезони приключи отново преди финала. Американецът Сам Куери, който миналата година елиминира Новак Джокович, а тази и Анди Мъри, след като бяха триумфирали в Лондон, беше отстранен на полуфиналите от намиращия се в страхотна форма Марин Чилич. 

Поставеният под номер 7 в схемата хърватин надделя с 3:1 сета, след като навакса изоставане от 0:1 - 6:7, 6:4, 7:6, 7:5. Двамата прекараха точно три часа на Централния корт, а след края на битката им победителят изпадна в див екстаз. За него това е първи финал на "свещената трева". 

Първият сет беше изключително оспорван и равностоен. Двамата сервираха изключително добре, а показателно за това е, че само в един гейм посрещащият направи повече от една точка. Така всичко се реши в тайбрек. В него Чилич поведе с 4:1, но изпусна водачеството си и в крайна сметка Куери надделя с 8:6 и поведе в сетовете. 

Но Чилич не се отказа. А и няма как да е другояче, при положение, че се намира в невероятна форма. Той се развихри във втория сет и отрано притискаше съперника си. Хърватинът можеше да пробие и в първия, и в петия гейм, но Куери успя да се спаси. Но в седмия беше безпомощен. Тогава Чилич получи три възможности за пробив и реализира втората от тях, за да дръпне с пробив при 4:3. 

В крайна сметка това се оказа решителният момент в този сет и след като двамата удържаха подаванията си до края му, седмият поставен в схемата би с 6:4 и изравни резултата в сетовете. И мачът беше далеч от приключване. 

Третият сет започна с маратонски гейм, в който Куери едва се спаси от пробив. Чилич все пак взе следващото подаване на съперника си, но не успя да удържи пробива си и после загуби подаването си. В крайна сметка нямаше повече възможности за посрещащите да вземат гейм и всичко се реши в тайбрек. В него хърватинът се развихри в самия край, направи два минипробива и след 7:3 в дългия гейм поведе с 2:1 сета. 

Четвъртата част можеше да се развие по съвсем различен начин от този, по който завърши. Куери поведе с пробив за 2:1, след това спаси два брейкбола на подаването си и увеличи аванса си на 3:1. Но загуби това предимство в осмия гейм, когато Чилич върна пробива. До края на мача американецът взе само още един гейм и след пробив в 12-ия на втория мачбол за Чилич, мачът свърши за него.