Карикатура на Серина Уилямс от скандалния финал на US Open разбуни духовете и раздели общественото мнение. Закачливата рисунка навлече редица критики на автора ѝ Марк Кнайт, а други се обявиха в негова защита.

Кнайт изобразява епизода от решителния мач между Уилямс и Наоми Осака, когато представителката на САЩ чупи ракетата си. В дъното се виждат изобразени съдията и японската състезателка, на която реферът казва: „Не можеш да я оставиш да спечели?“. Любопитно е да се отбележи, че тенисистката от страната на Изгряващото слънце е изобразена с руса коса, което Кнайт обосновава с това, че японката се боядисва.

Карикатуристът бе обвинен в расизъм и сексизъм, а някои обявиха, че произведението му е обидно.

Самият автор се защити по следния начин пред ABC: „Карикатурата е за лошото поведение на Серина на корта. Не съм искал да засегна по никакъв начин Серина. Искам да кажа, че тя е шампион“.

„Нарисувах я като афроамериканка. Тя има здрава структура. Често се облича с екстравагантни костюми. Интересно е да се рисува. Изобразих я такава, каквато е, като жена афроамериканка“, добави карикатуристът, който има и съмишленици, които застават зад него.

Припомняме, че по време на полемичния финал Серина Уилямс влезе в остра полемика с рефера, като дори го нарече „крадец“ и „лъжец“. В крайна сметка Осака триумфира след 6:2, 6:4.


Още новини:

Международната федерация по тенис защити съдията Карлос Рамос

WTA подкрепи Серина: В тениса има полова дискриминация

Виландер: Сега Серина е много по-раздразнителна

Под освирквания: Странната церемония, която Наоми Осака не заслужаваше