Световната тенис асоциация WTA застана зад своята най-ярка звезда Серина Уилямс и подкрепи нейните обвинения към съдията на финала на US Open Карлос Рамос в различно отношение между жени и мъже.

Уилямс бе предупредена за треньорски указания, след което получи наказателна точка за чупене на ракета, а след това и наказателен гейм за съперничката, след като нарече Рамос „лъжец” и „крадец”.

Уилямс бе бясна, че според нея Рамос действа различна спрямо нея, защото е жена. Сед случилото се тя получи подкрепа от свои колеги, а сега и от изпълнителния директор на WTA Стив Саймън.

„Съботният финал на US Open доведе до коронясване на заслужената нова шампионка Наоми Осака. WTA поздравява Наоми за невероятното ѝ постижение. В събота на преден план излезе и въпросът, дали в ръководенето на мачовете се спазват еднакви стандарти при мъжете и жените”, споделя Саймън.

„WTA вярва, че не трябва да има разлика в стандартите на толерантност в следствие на емоциите, изразени от мъже и жени, и е посветена на работа със спорта, за да направим така, че всички играчи да получават еднакво отношение. Не смятаме, че това бе факт в събота вечер.”

Саймън призова и треньорските указания да бъдат позволени и в турнирите от Големия шлем, както е в тези от WTA тура.

Подкрепа към Серина и обвинения към сексизъм отправи и шефката на USTA Катрина Адамс. “Виждаме мъжете да правят това през цялото време. Няма равноправие, когато става дума затова как се отнасят към съдиите на столовете мъжете и жените, мисля, че трябва да има постоянство. Трябва да има равноправие на половете и този въпрос трябва да бъде поставен в следващите седмици. Трябва да се отнасяме към всички честно и по еднакъв начин.”