Поставеният под номер 2 в схемата на тазгодишния Ю Ес Оупън Рафаел Надал постигна комфортна победа с 7:6 (6), 6:4, 6:1 срещу италианската сензация на турнира Матео Беретини, за да подпечата мястото си във финала. Там го чака руснакът Данаил Медведев, който по-рано през вечерната сесия отстрани Григор Димитров, също с 3:0 сета.

Първият сет беше изключително завързан, след като нито един от двамата тенисисти не съумя да пробие чуждия сервис. Надал имаше общо 5 шанса, за да го стори, дошли във 2-рия и 8-мия гейм на срещата, но Беретини беше хладнокръвен и удържа на натиска.

Италианецът започна ударно дългия 13-ти гейм, повеждайки със смазващото 4:0. Матадора за пореден път обаче показа бойния си дух, стопявайки аванса само до 6:4. При двата си сетбола нервите на италианеца не издържаха и в крайна сметка Рафа взе последните 4 точки на тайбрейка, за да триумфира в него с 8:6.

Втората част отново тръгна по същия сценарий. Двамата играчи си вземаха подаванията до 3:3. Тогава обаче испанският шампион натисна спусъкът и успя да пробие Беретини на 15, за да вземе аванс от 4:3. До края на сета и двамата тенисисти успяваха без особени проблеми да си вземат подаванията, като Надал затвори частта при 6:4.

Развоят на събитията сякаш съкруши напълно съпротивителните сили на италианския представител. Третата част беше чист протоколна, като номер 2 в света направи цели 3 пробива, за да спечели сета с 6:1 и по този начин да си осигури място в големия неделен финал.