Гарбине Мугуруса е втората финалистка на Australian open. Непоставената испанка победи третата в схемата Симона Халеп с 7-6 (8) 7-5 в един непредсказуем мач на „Род Лейвър Арена“.

В първия сет, играта вървеше гейм за гейм. Испанката първа проби сервиса на съперничката си и поведе с 4-3, а след това взе подаването си, за да се доближи до успеха в първия сет. Румънката обаче предизвика на мрежата опонентката си, разнообрази играта си и реализира точките си за връщане в сета, записвайки три поредни гейма, за да обърне резултата в своя полза. Мугуруса започна да допуска грешки, ролите се смениха и Халеп беше тази, която диктуваше играта, което я изведе и напред в резултата с 6-5. При свой сервис, испанката влезе навътре в корта в типично неин стил, записа важни точки, за да спечели гейма и да вкара мача в тайбрек. Полуфиналистките си размениха по няколко пробива, като Мугуруса бе на точка от спечелване на сета, след като водеше с 6-4, но Халеп успя да навакса и дори да поведе с 8-7. Силите и обаче бяха дотук, тя пропусна възможността да спечели точка от сервис, а с това и тайбрека. Испанката успя да разконтцентира играта на Халеп, записа три поредни точки, за да затвори тайбрека с 10-8, с това и сета след час и 10 минути игра на „Род Лейвър Арена“.

Във втория сет размяната на роли продължи, но Халеп като че ли беше по-близо до играта си, а Мугуруса започна да греши и ограничи излизанията си на мрежата. Румънката първа достигна до пробив в сета, за да поведе с 2-1. С форхенд по късия диагонал, Мугуруса приключи четвъртия гейм и върна пробива. В петия гейм испанката записа три аса, но това не бе достатъчно да спечели сервис гейма си, а Халеп реализира точки след прецизно изпълнен форхенд по правата, за да поведе с 3-2, а след това да вземе и подаването си, макар и трудно. Испанката успя да се върне в играта, измъкна гейм при свой сервис и намали предимството на съперничката си до 4-3. Халеп не сгреши и продължавайки стабилната си игра, отново излезе напред в резултата. Мугуруса започна да играе още по-агресивно и успя да запише серия от три спечелени гейма, за да се върне в мача и да стигне до 6-5, на гейм от победата в мача. При сервис на Халеп, Мугуруса успя да покаже най-доброто от играта си и с характените си излизания на мрежата затвори сета с 7-5, а с това и мача.

Тя се класира за четвъртия си финал на турнир от Големия шлем. Гарбине има два такива спечелени на Ролан Гарос и на Уимбълдън, и един загубен отново на Уимбълдън през 2015г.